Γλωσσάρι SEO & Digital Marketing

Γλωσσάρι SEO, Ορισμοί SEO, Γλωσσάρι Digital Marketing

Οι όροι που περιλαμβάνει ο κλάδος του SEO είναι πολλοί. Πολλοί είναι και οι όροι του Digital Marketing γενικότερα που σχετίζονται λιγότερο ή περισσότερο με το SEO.

Είναι λογικό να προκαλούν σύγχυση στον μέσο χρήστη που θέλει να ενημερώνεται και να μαθαίνει περισσότερα πράγματα. Το γλωσσάρι του SEO & Digital Marketing, έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη.

Βάλε αυτή τη σελίδα στην Bookmark Bar σου, θα σου χρειαστεί! Αν ψάξεις κάποιον ορισμό και δεις ότι λείπει, επικοινώνησε μαζί μου για να τον προσθέσω στη λίστα.

Γλωσσάρι SEO & Digital Marketing A-ZΑρχικά, καλό είναι να ξεκαθαριστεί η σύγχυση για τους παρακάτω όρους:

Ιστότοπος ή Website είναι όλα τα στοιχεία (σελίδες,άρθρα κλπ) που τον αποτελούν.

Ιστοσελίδα ή Web page, είναι μια από τις σελίδες του ιστοτόπου σου.

Έχει γίνει συνήθεια, οι χρήστες να αναζητούν περισσότερο π.χ. κατασκευή ιστοσελίδας και όχι κατασκευή ιστοτόπου ή website. Έχει γίνει με κάποιο τρόπο κοινώς αποδεκτή η εννοιολογική ενσωμάτωση των δυο όρων για την διευκόλυνση του μέσου χρήστη.

A

Above the Fold (Content)

Είναι το περιεχόμενο που εμφανίζεται σε έναν ιστότοπο (website) πριν ο χρήστης κάνει κύλιση (scroll down). Η Google, δημιούργησε τον αλγόριθμο διάταξης σελίδας το 2012, για να μειώσει την κατάταξη των ιστότοπων που εμφανίζουν πάρα πολλές διαφημίσεις σε αυτόν τον χώρο.

Affiliate Marketing

Affiliate Marketing τι είναι;

Το Affiliate Marketing, είναι ένας άκρως διαδεδομένος τύπος online marketing που βασίζεται στη σχέση ανάμεσα σε έναν Διαφημιζόμενο (έμπορο) και σε έναν Affiliate (συνεργάτη).

Ο Affiliate, έχει στην κατοχή του κάποια online properties (ιστοσελίδες, blogs, social media, newsletters κλπ.). Μέσα από αυτά, στέλνει επισκέπτες στην ιστοσελίδα του Διαφημιζόμενου χρησιμοποιώντας links.

Προφανώς, πληρώνεται για αυτή τη διαδικασία, αλλά μόνο όταν οι επισκέπτες που θα στείλει, ολοκληρώσουν μία προσυμφωνημένη ενέργεια.

Κατά κύριο λόγο, αυτή ενέργεια είναι η ολοκλήρωση μιας αγοράς. Σπανιότερα, είναι ίσως η συμπλήρωση κι επιτυχής καταχώρηση μιας φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους του επισκέπτη.

Το πόσο πληρωμής είναι είτε ένα ποσοστό επί της πώλησης είτε ένα πάγιο προσυμφωνημένο ποσό. Ο συγκεκριμένος τρόπος χρέωσης περικλείεται στον όρο CPA (Cost per Action).

AJAX

Τι είναι AJAX;

Το ασύγχρονο JavaScript και το XML (Asynchronous JavaScript And XML), είναι ένας τύπος προγραμματισμού που επιτρέπει σε μια ιστοσελίδα να στέλνει και να λαμβάνει πληροφορίες από έναν διακομιστή (server), προκειμένου να αλλάξει αυτή τη σελίδα δυναμικά χωρίς επαναφόρτωση (refresh).

Alt Text

Alt Text τι είναι;

Το alt text (εναλλακτικό κείμενο), είναι το κείμενο σε κώδικα HTML που περιγράφει το περιεχόμενο των εικόνων στις ιστοσελίδες. Χρησιμοποιείται από τις μηχανές αναζήτησης για την κατανόηση του περιεχομένου μιας εικόνας. Χρησιμοποιείται επίσης από χρήστες-αναγνώστες με προβλήματα όρασης.

AMP Pages

AMP Pages τί είναι;

Οι Accelerated Mobile Pages (Επιταχυνόμενες Σελίδες για Κινητά) με πολύ απλά λόγια είναι προ-αποθηκευμένες ιστοσελίδες έτσι ώστε να φορτώνουν πολύ πιο γρήγορα στις κινητές συσκευές. Δημιουργήθηκε από την Google για τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών σε κινητές συσκευές. Μια AMP παρουσιάζει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σου στην ελαφριά έκδοση του, μέσω απλών αρχείων κώδικα HTML.

Analytics

Τι είναι τα Analytics;

Είναι η επιστήμη της συλλογής, της ανάλυσης και της ερμηνείας δεδομένων που αφορούν σε ένα website. Είναι χρήσιμα και απαραίτητα δεδομένα για τη λήψη μελλοντικών αποφάσεων με βάση αυτό που έχει (ή δεν έχει) λειτουργήσει ιστορικά σε ένα website. Μας δίνουν πολύ μεγάλο εύρος δεδομένων για την κίνηση, τον χρόνο παραμονής, το κοινό κλπ. του ιστοτόπου μας.

Με τη σωστή ανάλυση δεδομένων, γνωρίζουμε με ακρίβεια τι πρέπει να βελτιώσουμε, τι δουλεύει ήδη καλά, τι τακτικές digital marketing να χρησιμοποιήσουμε και πως. Το δωρεάν εργαλείο που χρησιμοποιούμε για την ανάλυση δεδομένων της ιστοσελίδας μας είναι το Google Analytics.

Anchor text

Anchor text τί είναι;

Είναι το κείμενο που χρησιμοποιείς για το link μιας ιστοσελίδας. Για παράδειγμα, αντί να παρουσιάσεις αυτό το link: https://weboo.gr/seo-services-ellada/, του δίνεις το απαραίτητο anchor text: SEO Υπηρεσίες.

Artificial Intelligence – AI

Τι είναι το AI;

Είναι η επιστήμη που δημιουργεί την τεχνολογία ώστε οι υπολογιστές να εκτελούν εργασίες που κανονικά θα απαιτούσαν ανθρώπινη νοημοσύνη. Αντί να ακολουθεί ένα σύνολο προγραμματισμένων κανόνων (όπως κάνει ένας αλγόριθμος), η AI παρέχει -πολύ απλά- σε ένα σύστημα έναν ψηφιακό εγκέφαλο που μαθαίνει διαρκώς, ώστε να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Τι σχέση έχει με το SEO; Δες τον όρο Google Rank Brain.

Auto-generated content

Είναι το περιεχόμενο (κείμενο) που δημιουργείται αυτόματα μέσω προγραμματισμού και δεν γράφεται από ανθρώπους.

B

Backlinks

Τα backlinks ή πιο σωστά inbound links (εισερχόμενοι σύνδεσμοι), είναι links που δημιουργούνται όταν κάποια άλλα websites έχεουν link προς κάποια άλλα. Στην ουσία, είναι μια «ψήφος εμπιστοσύνης», μια αναφορά που δείχνει ότι το πρώτο website, υποδεικνύει το δεύτερο ως μια πολύτιμη και σχετική πηγή.

Για παράδειγμα, εάν το amigo.gr έχει ένα link προς το Weboo.gr, για το weboo.gr σημαίνει ότι έχει ένα backlink (inbound link) από το amigo.gr.

Γιατί τα backlinks είναι σημαντικά;

Ο αριθμός των backlinks που έχει ένα website, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κατάταξης της σελίδας του στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Διαχωρίζονται σε nofollow και dofollow links, με τα δεύτερα να παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο. Και τα δύο πρέπει να υπάρχουν για τη διατήρηση της ισορροπίας. Ένα website δεν είναι λογικό να έχει μόνο dofollow backlinks.

Baidu

Τι είναι το Baidu;

Είναι η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης (σαν τη Google) στην Κίνα, το Baidu ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2000 από τους Robin Li και Eric Xu.

Bing

Bing τι είναι;

Είναι το όνομα της μηχανής αναζήτησης της Microsoft. Το Bing, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009, αντικαθιστώντας το Microsoft Live Search (προηγουμένως MSN Search και Windows Live Search). Από το 2010, η Bing έχει ενεργοποιήσει τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης του Yahoo, ως μέρος μιας συμφωνίας αναζήτησης που πραγματοποίησαν οι Microsoft και Yahoo τον Ιούλιο του 2009.

Black Hat SEO

Black hat SEO τι είναι

Το Black Hat SEO, είναι όλες οι παράτυπες τακτικές βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας/ιστοτόπου με σκοπό να βγαίνει σε υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης που αντιβαίνουν στις οδηγίες για webmasters της Google (Google Webmaster Guidelines).

Blog

Τι είναι το blog;

Το Blog ή στα ελληνικά ιστολόγιο, είναι οι δημοσιεύσεις περιεχομένου (posts ή στα ελληνικά άρθρα), ταξινομημένα με χρονολογική σειρά, με το πιο πρόσφατο περιεχόμενο να εμφανίζεται στην κορυφή. Τα blogs, ονομάστηκαν αρχικά web logs, δηλαδή αρχεία καταγραφής ιστού ή ιστολόγια ιστού.

Ωστόσο, καθώς το web log (αρχείο καταγραφής ιστού) μπορεί επίσης να σημαίνει server log file (αρχείο καταγραφής διακομιστή), ο όρος προκαλούσε σύγχυση. Για να αποφευχθεί αυτή η σύγχυση, δημιουργήθηκε η συντομογραφία blog.

Branded Keyword

Τι είναι τα branded keywords;

Branded Keywords ή Επώνυμες Λέξεις Κλειδιά, είναι τα keywords που προκύπτουν όταν ή αναζήτηση ενός χρήστη σε μια μηχανή αναζήτησης, περιλαμβάνει μια ακριβή αντιστοίχιση ή παραλλαγή μιας συγκεκριμένης εταιρείας ή επωνυμίας. Για παράδειγμα, “Weboo τι είναι SEO”, “Weboo”, “Weboo.gr”, είναι μερικά παραδείγματα Branded Keywords.

Breadcrumb

Τα Breadcrumbs (στα ελληνικά ψιχουλάκια), είναι ένα στοιχείο πλοήγησης σε μια ιστοσελίδα, που βοηθά τους χρήστες να καταλάβουν εύκολα πού βρίσκονται μέσα σε έναν ιστότοπο. Παράδειγμα breadcrumb:

Broken Link

Broken Link, είναι ένας σύνδεσμος που οδηγεί σε ιστοσελίδα “404 δεν βρέθηκε“. Συνήθως, ένας σύνδεσμος καταστρέφεται όταν:

 • Ένας ιστότοπος είναι εκτός σύνδεσης.
 • Μια ιστοσελίδα καταργείται χωρίς την εφαρμογή ανακατεύθυνσης (redirect).
 • Η διεύθυνση URL προορισμού αλλάζει χωρίς την εφαρμογή ανακατεύθυνσης (redirect).

Bookmarks

Bookmarks τι είναι;

Οι περισσότεροι browsers, διαθέτουν τη δυνατότητα να προσθέσεις σελιδοδείκτη (bookmark) στις αγαπημένες σου σελίδες. Γιατί έχει σημασία για το SEO;

Τα bookmarks που γίνονται για μια ιστοσελίδα, είναι ένα σήμα προς τις μηχανές αναζήτησης για την υψηλή ποιότητα των πληροφοριών της. Είναι λοιπόν ένας από τους 200+ παράγοντες SEO που συμβάλλει στην κατάταξη μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης.

Browser

Browser τι είναι;

Ένας Browser ή στα ελληνικά πρόγραμμα περιήγησης ιστού, όπως το Chrome ή ο Firefox, είναι λογισμικό που σου επιτρέπει να έχεις πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Όταν αναζητάς κάτι (υποβάλλεις ένα αίτημα) στο πρόγραμμα περιήγησής σου (π.χ. “google.com”), ζητάς από το πρόγραμμα περιήγησης να ανακτήσει τους απαραίτητους πόρους για να σου δείξει μια ιστοσελίδα στην οθόνη της συσκευής που χρησιμοποιείς.

Bounce Rate

Bounce Rate τι είναι;

Το Bounce Rate ή Ποσοστό εγκατάλειψης αφορά στο ποσοστό των συνολικών επισκέψεων που δεν οδήγησαν σε δευτερεύουσα ενέργεια στον ιστότοπο σου. Για παράδειγμα, εάν κάποιος επισκέφτηκε την αρχική σου σελίδα και έφυγε πριν προβάλει οποιεσδήποτε άλλες σελίδες, αυτό θα ήταν μια bounced session (περίοδος αναπήδησης).

C

Cache

Είναι μια τεχνολογία που αποθηκεύει προσωρινά περιεχόμενο ιστού, όπως εικόνες, για τη μείωση των μελλοντικών χρόνων φόρτωσης σελίδας. Οι χρήστες που επισκέπτονται συχνά το website σου, θα απολαμβάνουν πιο γρήγορη φόρτωση των ιστοσελίδων σου.

Cached Page

Είναι ένα στιγμιότυπο μιας ιστοσελίδας, όπως εμφανίστηκε όταν μια μηχανή αναζήτησης την ανίχνευσε την τελευταία φορά.

Call to Action

CTA τι σημαίνει;

Το CTA αναλύεται σε Call to Action ή στα ελληνικά παρότρυνση για δράση.

CTA τι είναι;

Είναι μια προτροπή που λέει στον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας να προβεί σε συγκεκριμένη ενέργεια.

Στο ψηφιακό μάρκετινγκ, αυτό μπορεί να έχει τη μορφή του κειμένου σε ένα κουμπί (κουμπί CTA) ή σε ένα link και σε καμπάνιες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα CTA είναι τις περισσότερες φορές links, που οδηγούν προς μια άλλη ιστοσελίδα στην οποία ο χρήστης μπορεί να αναλάβει περαιτέρω δράση.

Canonical url

Canonical url τι είναι;

Είναι ένα στοιχείο κώδικα HTML, που καθορίζει μια προτιμώμενη διεύθυνση URL ιστότοπου, όταν πολλές διευθύνσεις URL έχουν το ίδιο ή παρόμοιο περιεχόμενο, για τη μείωση του διπλού περιεχομένου (duplicate content).

Χρησιμότητα canonical url tag

Επί της ουσίας, εάν έχουμε πολλά άρθρα ή ιστοσελίδες στον ιστότοπο μας που έχουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοιο περιεχόμενο, κάνουμε πιο δύσκολη την κατάταξη τους στις μηχανές αναζήτησης αφού η μια ανταγωνίζεται την άλλη.

Βάζοντας το στοιχείο canonical url στον HTML κώδικα, ενημερώνουμε τις μηχανές αναζήτησης για την πιο σημαντική σελίδα -από τις παρόμοιες- που θέλουμε να κατατάξουν.

ccTLD

Είναι ένας τομέας ανωτάτου επιπέδου κωδικού χώρας (country-code top-level domain). Για παράδειγμα, μια εταιρεία που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει έναν τομέα ως εξής: www.example.co.uk, όπου το UK είναι το ccTLD.

Citations

Citations τι είναι;

Το Citation ή στα ελληνικά παραπομπή, είναι μια διαδικτυακή αναφορά μιας επιχείρησης που περιέχει το όνομα, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου (NAP: Name-Phone-Adress) της επιχείρησης.

Που βρίσκω citations;

Citations υπάρχουν σε online καταλόγους τοπικών επιχειρήσεων, σε websites, εφαρμογές και σε πλατφόρμες social media.

Τα Citations, βοηθούν τους χρήστες του Διαδικτύου να ανακαλύψουν τοπικές επιχειρήσεις, ενώ από άποψη (Local) SEO, μπορούν να επηρεάσουν τις τοπικές κατατάξεις του website της επιχείρησης στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Click Bait

Το Click Bait (κάντε κλικ στο δόλωμα), αφορά σε περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύει τους χρήστες να κάνουν κλικ. Συνήθως έχει υπερβολικές διατυπώσεις ή είναι σκόπιμα παραπλανητικό, έτσι ώστε οι εκδότες να μπορούν να κερδίζουν έσοδα από διαφημίσεις.

π.χ. “Δες πώς η τάδε, έχασε 10 κιλά σε μια εβδομάδα”

Click-Through Rate (CTR)

CTR τι είναι;

Το CTR, είναι το ποσοστό στο οποίο οι χρήστες κάνουν κλικ σε ένα οργανικό αποτέλεσμα αναζήτησης. Αυτό υπολογίζεται διαιρώντας τον συνολικό αριθμό οργανικών κλικ με τον συνολικό αριθμό εμφανίσεων και πολλαπλασιάζοντας επί 100.

Cloaking

Το cloaking, είναι η εμφάνιση διαφορετικού περιεχομένου ή διευθύνσεων URL σε άτομα και μηχανές αναζήτησης από αυτό που “υπόσχεσαι”. Παραβιάζει άμεσα τις οδηγιών για Webmasters της Google.

CMS

CMS τι είναι;

Το Content Management System (Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου), είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή, που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν, να ανεβάζουν και να διαχειρίζονται ψηφιακά στοιχεία.

Ένα από αυτά είναι και το WordPress. Είναι το CMS με το οποίο έχουν δημιουργηθεί πάνα από 450 εκατομύρια websites παγκοσμίως μέχρι και το 2020, δηλαδή το 35% του συνόλου των websites.

Competition

Πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των φυσικών ανταγωνιστών και των SEO ανταγωνιστών:

Ο άμεσος ανταγωνισμός αφορά σε εταιρείες που πωλούν παρόμοια προϊόντα ή / και υπηρεσίες, εξυπηρετούν τις ίδιες ανάγκες και στοχεύουν παρόμοιο κοινό τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης.

Ο SEO ανταγωνισμός αφορά σε εταιρείες που ανταγωνίζονται για τις ίδιες λέξεις-κλειδιά (keywords) στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, αλλά με παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και / ή στοχευόμενα είδη κοινού.

Content

Content τι είναι;

To Content (περιεχόμενο) αφορά στις λέξεις, εικόνες, βίντεο, podcasts (ή οποιονδήποτε συνδυασμό τους) που μεταφέρουν πληροφορίες και προορίζονται να διανεμηθούν και να καταναλωθούν από ένα κοινό.

Γιατί είναι σημαντικό το content;

Είναι ένας από τους δύο πιο σημαντικούς παράγοντες κατάταξης της Google (μαζί με τα backlinks). Οι μηχανές αναζήτησης θέλουν να ανταμείβουν και να κατατάσσουν ψηλά, περιεχόμενο που είναι χρήσιμο, ενημερωτικό, πολύτιμο, αξιόπιστο και μοναδικό.

Εξαιτίας της ποιότητας του, απολαμβάνει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και προβολή.

Τι σημαίνει Content is King;

Το περιεχόμενο είναι βασιλιάς (Content is King).

Μπιλ Γκέιτς – 3 Ιανουαρίου 1996

Στο πλαίσιο του SEO, το “περιεχόμενο είναι βασιλιάς” συνήθως σημαίνει, ότι το περιεχόμενο είναι απαραίτητο για να έχεις οποιαδήποτε επιτυχία στην υψηλή κατάταξη στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, στο ψηφιακό μάρκετινγκ ή την επιχείρηση σου.

Content Marketing

Content Marketing τι είναι;

Το Content Marketing, είναι μέθοδος μάρκετινγκ που εστιάζει στη δημιουργία και την ανταλλαγή υψηλής ποιότητας, πολύτιμων διαδικτυακών πληροφοριών (με τη μορφή βίντεο, ήχου ή κειμένου).

Ποιος είναι ο σκοπός του content marketing;

Ο σκοπός του είναι η δημιουργία περιεχομένου που να προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου για τα προϊόντα/υπηρεσίες μιας επιχείρησης, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή και αναγνωρισιμότητα.

Μάθε αναλυτικά τι είναι το Content Marketing και πώς να το αξιοποιήσεις στην επιχείρησή σου.

Content Syndication

Content Syndication τι είναι;

Το Content Syndication είναι μια μέθοδος όπου το περιεχόμενο του website σου αναδημοσιεύεται σε άλλο ιστότοπο, με στόχο την προσέγγιση νέου κοινού, την αύξηση της επισκεψιμότητας (traffic) και τη δημιουργία backlinks.

Αυτή η μέθοδος, ωστόσο, εμπίπτει στην περιοχή του διπλού περιεχομένου (duplicate content), πράγμα που σημαίνει ότι εάν ο άλλος ιστότοπος έχει πιθανότατα μεγαλύτερο Authority, θα κατατάσσεται καλύτερα στης μηχανές αναζήτησης από τον δικό σου στη δική σου δημοσίευση.

Ωστόσο, είναι μια τακτική ελάχιστης προσπάθειας και πιθανώς υψηλού οφέλους, όπου πρέπει να σταθμίσεις όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πριν από την εφαρμογή της.

Conversion

Conversion τι είναι;

Conversion ή στα ελληνικά μετατροπή, έχουμε όταν κάποιος επισκέπτης του ιστοτόπου μας ολοκληρώνει μια επιθυμητή ενέργεια. Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει όταν ένας επισκέπτης εγγράφεται στο Newsletter, κατεβάζει ένα Ebook, αγοράζει ένα προϊόν ή αλληλεπιδρά με το CTA (Call to action) μας.

Conversion Rate

Conversion Rate τι είναι;

Το Conversion Rate, εἰναι το ποσοστό στο οποίο οι χρήστες ενός ιστότοπου ολοκληρώνουν μια επιθυμητή ενέργεια (π.χ. αγορά προϊόντος). Αυτό υπολογίζεται διαιρώντας τον συνολικό αριθμό μετατροπών (π.χ. πωλήσεων) με την επισκεψιμότητα (traffic) και πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα επί 100.

Copywriting

Τι είναι το Copywriting;

Είναι η τέχνη ή η τεχνική να γράφεις πειστικά μηνύματα που θα ωθήσουν τους αποδέκτετς τους να κάνουν μια συγκεκριμένη ενέργεια. Υπάρχουν πολλά είδη copywriting και το καθένα χρησιμοποιείται για διαφορετικό σκοπό.

Μάθε περισσότερα για το Copywriting, τα είδη και το κόστος του.

Επιπλέον πληροφορίες για το Copywriting ή στα ελληνικά κειμενογραφία:

Cornerstone Content

Cornerstone content τι είναι;

Το Cornerstone Content, είναι το πιο σημαντικό περιεχόμενο στον ιστότοπό σου. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας, ευανάγνωστες και πλήρεις αναρτήσεις (posts) που καλύπτουν τα πάντα γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα.

Εάν χρησιμοποιείς WordPress, μπορείς να επισημάνεις μια ανάρτηση ως Cornerstone Content (για να διευκολύνεις τις μηχανές αναζήτησης να το εκτιμήσουν) με τη χρήση του Yoast Plugin.

Crawler

Crawler τι είναι;

O Crawler, είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για την ανίχνευση του διαδικτύου. Τα bots του crawler, επισκέπτονται ιστοσελίδες για να συλλέξουν πληροφορίες και να προσθέσουν ή να ενημερώσουν το ευρετήριο μιας μηχανής αναζήτησης.

Αποκαλείται και: Bot, Spider, Web Crawler.

Crawl Budget

Crawl Budget τι είναι;

Το Crawl Budget, είναι ο συνολικός αριθμός των διευθύνσεων (URLs) που οι μηχανές αναζήτησης μπορούν και θέλουν να ανιχνεύσουν σε έναν ιστότοπο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Crawling

Crawling τι είναι;

Το Crawling, είναι η διαδικασία συλλογής πληροφοριών από τις δισεκατομμύρια δημόσιες ιστοσελίδες για την ενημέρωση, προσθήκη και οργάνωση τους στο ευρετήριο μιας μηχανής αναζήτησης, χρησιμοποιώντας έναν Crawler (πρόγραμμα ανίχνευσης).

CSS

CSS τι είναι;

Τα Cascading Style Sheets περιγράφουν πώς τα στοιχεία HTML (π.χ. χρώμα, γραμματοσειρές) πρέπει να εμφανίζονται σε ιστοσελίδες και να προσαρμόζονται όταν προβάλλονται σε διαφορετικές συσκευές. Στην ουσία καθορίζουν το στυλ-εμφάνιση μιας ιστοσελίδας.

Curated Content

Curated content τι είναι;

Curated Content είναι το περιεχόμενο που δεν δημιουργήσαμε εμείς, αλλά το βρίσκουμε πολύ σχετικό και πολύτιμο για τους επισκέπτες μας. Το οργανώνουμε και τους το παρουσιάζουμε.

Ποιος είναι ο σκοπός του curated content;

Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας κόμβος γνώσης, όπου οι χρήστες θα επισκέπτονται συχνά για να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το niche τους, καθιστώντας σε ως influencer & expert στον κλάδο σου.

Customer Journey

Customer Journey τι είναι;

Το Customer Journey (Ταξίδι του καταναλωτή), είναι όλες εκείνες οι πιθανές στιγμές (ή σημεία επαφής) στις οποίες ένας καταναλωτής εκτίθεται ή αλληλεπιδρά με ένα brand (μια επιχείρηση πιο απλά). Όλες αυτές οι αλληλεπιδράσεις έχουν σχεδιαστεί για να πείσουν, να επηρεάσουν και να μετατρέψουν αυτήν τον καταναλωτή σε πελάτη ή συνδρομητή.

Στάδια Customer Journey

Αν και τα Cutomer Journeys μπορούν να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης και την αγορά που δραστηριοποιείται, ένα “Ταξίδι Καταναλωτή” συνήθως αποτελείται από τέσσερα βασικά στάδια:

Awareness > Consideration > Decision > Retention

Ευαισθητοποίηση> Εξέταση> Απόφαση> Διατήρηση

Ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται ο καταναλωτής στο ταξίδι του, μια επιχείρηση τον προσεγγίζει με τον αντίστοιχο προσχεδιασμένο τρόπο.

Συχνά αναφέρεται και ως Buying Process, Consumer Decision Journey ή Marketing Funnel.

D

Data

Data τι είναι;

Τα Data είναι πολύ γενικά οι διακριτές πληροφορίες-δεδομένα που συγκεντρώνουμε για κάποιο σκοπό.

Τι είναι τα Data στο SEO;

Σε όρους SEO, συνήθως αναφέρεται σε αναλυτικές πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν ποιοι είναι οι επισκέπτες μας και πώς αλληλεπιδρούν με τον ιστότοπό μας.

Dead-End Page

Dead-End Page τι είναι;

Είναι μια ιστοσελίδα που δεν συνδέεται με καμία άλλη. Όταν ένας άνθρωπος ή ένα bot φτάσει σε αυτή, βρίσκεται σε αδιέξοδο κι εγκαταλείπει τον ιστότοπο.

Διορθώνεται βάζοντας navigational links στην κεφαλίδα / υποσέλιδο, breadcrumbs ή links που οδηγούν τον επισκέπτη προς μια άλλη ιστοσελίδα του ιστοτόπου.

Deep Links

Deep Link τι είναι;

Ένα Deep Link (βαθύς σύνδεσμος), είναι ένα οποιοδήποτε link από μια ιστοσελίδα σε έναν ιστότοπο προς μια άλλη ιστοσελίδα στον ίδιο ιστότοπο. Χρησιμοποιείται σε CTAs ή σε άρθρα, όπου το link χρησιμοποιείται για να οδηγήσει τον επισκέπτη σε μια σελίδα με πιο ενημερωτικό περιεχόμενο.

Τι είναι το Deep Linking;

Είναι μια σημαντική μέθοδος SEO για την ίση κατανομή των links (link equity) στις ιστοσελίδες σου και την παράταση του χρόνου παραμονής και της αφοσίωσης των επισκεπτών. Η εννοιολογική σχέση που έχουν τα keywords (λέξεις-κλειδιά) σε κάθε σελίδα και η σύνδεση αυτών των σελίδων μεταξύ τους, αυξάνει τη συνολική συνάφεια περιεχομένου του ιστοτόπου.

De-index

De-index τι είναι;

Είναι η διαδικασία κατά την οποία η Google καταργεί έναν ιστότοπο ή μια ιστοσελίδα, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, από τα αποτελέσματα αναζήτησης (ειδικά από το ευρετήριο αναζήτησης). Το Google διαθέτει ένα εργαλείο κατάργησης διευθύνσεων URL στο Search Console σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις de-index κάποια ιστοσελίδα στον ιστότοπο σου. Ωστόσο, ένας ιστότοπος μπορεί επίσης να γίνει de-indexed ως τιμωρία (google penalty) για παράβαση των Οδηγιών για Webmasters της Google.

Digital Marketing

Digital Marketing τι είναι;

Το Digital Marketing (ψηφιακό μάρκετινγκ), είναι ένας τεράστιος κλάδος του Marketing και περιλαμβάνει όλες τις προσπάθειες προώθησης μιας επιχείρησης που γίνονται online μέσω διαδικτύου.

Οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται ψηφιακά κανάλια, όπως μηχανές αναζήτησης (google, youtube, bing, yahoo κλπ), social media (facebook, instagram, twitter, pinterest, linkedin κλπ), e-mails, διαφημίσεις και άλλες ιστοσελίδες προκειμένου να συνδεθούν με τρέχοντες και υποψήφιους πελάτες.

Δες αναλυτικά:

Direct Traffic

Direct Traffic τι είναι;

Ο αριθμός των επισκέψεων στον ιστότοπο σου, από χρήστες που πληκτρολόγησαν απευθείας την ακριβή διεύθυνση ιστού (URL) στο πρόγραμμα περιήγησης, χωρίς να κάνουν κάποια αναζήτηση στο Google (ή άλλη μηχανή αναζήτησης).

Disavow

Disavow Links τι είναι;

Εάν το website σου έχει μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων, τεχνητών ή χαμηλής ποιότητας backlinks που ενδέχεται να βλάψουν την κατάταξή σου – και δεν έχεις τη δυνατότητα να τα καταργήσεις χειροκίνητα (όταν προέρχονται από έναν ιστότοπο στον οποίο δεν έχεις κανέναν έλεγχο) – μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Google Search Console Disavow Links Tool, ώστε η Google να αγνοήσει αυτά τα backlinks.

DoFollow links

Όλα τα links είναι από προεπιλογή dofollow links, που σημαίνει ότι δίνουν αυτό που λέμε “link juice” και επιτρέπουν στα bots των μηχανών αναζήτησης να τους ακολουθούν, βοηθώντας στην τοποθέτηση μιας ιστοσελίδας στα SERPs.

Domain

Domain name τι είναι;

Το domain name ή όνομα τομέα, είναι μια διεύθυνση ιστότοπου. Συνήθως καταλήγει σε μια επέκταση όπως .com, .org, .net . gr κλπ. Για παράδειγμα: το weboo.gr, είναι το domain αυτού του ιστότοπου.

Domain Authority (DA)

Τι σημαίνει DA;

DA είναι τα αρχικά του: Domain Authority.

Domain Authority τι είναι;

Είναι η συνολική «ισχύς» ενός ιστότοπου. Δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου, και μπορεί να βοηθήσει μια νέα ανάρτηση (post) ή ιστοσελίδα, να γίνει indexed γρήγορα (ή και να καταταχθεί στην πρώτη σελίδα), ακόμη και πριν αποκτήσει backlinks ή engagement.

Είναι μια κλίμακα μέτρησης που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Moz και μετρά πόσο καλά θα αποδίδει ένας ιστότοπος στις SERPs (Search Engine Results Pages) και πόσο ανταγωνιστικός είναι σε σύγκριση με άλλους ιστότοπους.

Πώς να βελτιώσω το DA του site μου;

Μπορείς να το βελτιώσεις, για παράδειγμα, λαμβάνοντας περισσότερα backlinks από αξιόπιστους ιστότοπους. Δηλαδή, απο ιστότοπους με υψηλό DA.

Η εταιρεία λογισμικού SEO Moz χρησιμοποιεί ένα σκορ, μεταξύ 0-100 για να προβλέψει την ικανότητα ενός ιστότοπου να κατατάσσεται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Doorway Page

Doorway Pages τι είναι;

Οι Doorway pages είναι ιστοσελίδες που δημιουργούνται για να “ξεγελάσουν” τις μηχανές αναζήτησης, με σκοπό να τις κατατάξουν σε υψηλή θέση για συγκεκριμένες φράσεις και λέξεις-κλειδιά (keywords), ενώ στην πραγματικατικότητα διαθέτουν χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο.

Συνήθως δημιουργούνται για τη δημιουργία εσόδων από διαφημίσεις και affiliate links.

Duplicate Content

Duplicate Content τι είναι;

Όταν ένας σημαντικός όγκος περιεχομένου που περιέχεται σε μια ιστοσελίδα ταιριάζει ή είναι απίστευτα παρόμοιος με το περιεχόμενο που υπάρχει αλλού στον ίδιο ιστότοπο ή σε έναν εντελώς διαφορετικό ιστότοπο. Μεταφράζεται ως διπλότυπο περιεχόμενο.

Τι προβλήματα δημιουργεί το Duplicate Content;

Το πρόβλημα με το διπλότυπο περιεχόμενο, είναι ότι όταν ένα bot μηχανής αναζήτησης το βρίσκει, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει ποιος τομέας έχει μεγαλύτερη συνάφεια με το θέμα που αναλύεται.

Πώς να αντιμετωπίσω το Duplicate Content;

Είναι επίσης συχνό φαινόμενο να υπάρχει διπλότυπο περιεχόμενο μέσα στον ίδιο ιστότοπο. Για παράδειγμα δύο ή παραπάνω σελίδες σου, να έχουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοιο περιεχόεμνο σε μεγάλο βαθμό.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να επιλέξεις ποια σελίδα θα είναι η “αυθεντική” και να προσθέσεις ένα κομμάτι κώδικα (rel = canonical) σε όλες τις άλλες, κατευθύνοντας τις μηχανές αναζήτησης πάντα στην αυθεντική.

Dwell Time

Dwell Time τι είναι;

Είναι το χρονικό διάστημα που ξοδεύει ένας επισκέπτης στον ιστότοπό σου αφού πρώτα κάνει κλικ σε αυτό στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα τόσο το καλύτερο, καθώς δείχνει ότι ο επισκέπτης έχει βρει σχετικό και ελκυστικό περιεχόμενο.

Dynamic URL

Dynamic URL τι είναι;

Είναι μια web address (διεύθυνση ιστού) μιας ιστοσελίδας, όπου το περιεχόμενο αποθηκεύεται σε μια βάση δεδομένων και λαμβάνεται μόνο όταν ο χρήστης κάνει ένα ερώτημα.

Αυτές οι σελίδες μπορούν να έχουν μόνο ένα αρχείο HTML, αλλά το περιεχόμενο θα είναι μοναδικό κάθε φορά που υποβάλλεται ερώτηση στη βάση δεδομένων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεύθυνση URL αλλάζει κάθε φορά που υπάρχει ερώτημα.

Αυτές οι διευθύνσεις URL δεν είναι περιγραφικές και δεν έχουν νόημα όταν διαβάζονται, καθώς περιλαμβάνουν link parameters (παραμέτρους συνδέσμου) π.χ. www.dynamicurl.com/forums/thread.php?threadid=12345&sort=date.

E

E-A-T

E-A-T τι σημαίνει;

Σημαίνει Expertise-Authoritativeness-Trustworthiness (Εξειδίκευση-Αξιοπιστία-Εμπιστοσύνη).

E-A-T τι είναι;

Είναι οι δείκτες της Google για την αξιολόγηση της ποιότητας μιας ιστοσελίδας που επηρεάζουν την κατάταξη της στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Πώς να αυξήσω το E-A-T;

Μπορείς να αυξήσεις τη βαθμολογία E-A-T με τους εξής τρόπους:

 • Να έχεις άφθονο περιεχόμενο που ενημερώνεται και επεξεργάζεται συχνά (διατηρείται πάντα νέο κι επίκαιρο)
 • Να φροντίζεις για το UX (User Experience: Εμπειρία Χρήστη).
 • Να χτίσεις καλή φήμη στο διαδίκτυο και στον ιστότοπο σου (το πετυχαίνεις αν το περιεχόμενο σου θεωρείται “πηγή” από άλλους ιστότοπους, κοινώς με backlinks προς το περιεχόμενο σου).
 • Να έχεις εμφανείς πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία σου και τους συντάκτες του ιστοτόπου.

E-commerce

E-commerce τι είναι;

Είναι η αγορά και πώληση προϊόντων στο διαδίκτυο. Με απλά λόγια, το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Editorial Link

Είναι ένα link που δίνεται από έναν ιστότοπο σε έναν άλλο, χωρίς να το έχει ζητήσει ή πληρώσει ο παραλήπτης. Θα το συναντήσεις και ως Natural Link.

Email Outreach

Email Outreach τι είναι;

Είναι μια μορφή link building (χτίσιμο backlinks). Στην ουσία είναι:

 • η διαδικασία εύρεσης σχετικών ιστότοπων με το περιεχόμενο σου
 • η επικοινωνία με τους διαχειριστές τους
 • κι αισίως η σύνδεση τους με μία από τις ιστοσελίδες σου μέσω link.

Engagement

Engagement τι είναι;

Είναι το επίπεδο αφοσίωσης που έχουν οι χρήστες όταν επισκέπτονται τον ιστότοπο σου.

Τι είναι το Website Engagement;

Είναι μια διαδικασία ανάλυσης του πόσο καλά οι χρήστες του ιστότοπού σου είναι πιθανό να παραμείνουν σε αυτόν και να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες όπως:

 • εγγραφή στο newsletter
 • αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών

Μετράται ως μια μέση τιμή σε ποσοστό με αναφορά στον χρόνο και τους συνολικούς μοναδικούς επισκέπτες στον δεδομένο χρόνο.

Engagement Metrics τι είναι;

Είναι οι μέθοδοι μέτρησης του τρόπου αλληλεπίδρασης των χρηστών με ιστοσελίδες και το περιεχόμενο τους. Τα βασικά Engagement Metrics (μετρήσεων αφοσίωσης) περιλαμβάνουν:

 • Click-through rate
 • Conversion rate
 • Bounce rate
 • Time on page/site
 • New vs. returning visitors
 • Frequency and recency
 • Dwell time

Entry Page

Entry Page τι είναι;

Βλέπε doorway page.

Error 404

Error 404 τι είναι;

Το Status Code Error 404, είναι ο κωδικός κατάστασης μιας ιστοσελίδας που έχει αφαιρεθεί οριστικά από έναν ιστότοπο και υποδεικνύει στα bots (ανιχνευτές μηχανών αναζήτησης) να τον καταργήσουν από το ευρετήριό τους.

External Link

External Link τι είναι;

Είναι τα links που οδηγούν τον επισκέπτη σου μακριά από τον ιστότοπό σου. Επηρεάζουν το SEO σου καθώς βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα την εξειδίκευση σου και να βελτιώσουν την αξιοπιστία και την ποιότητα του περιεχομένου σου. Λέγεται και Outbound Link (εξερχόμενος σύνδεσμος).

Favicon

Favicon τι είναι;

Το favicon είναι ένα μικρό εικονίδιο (16×16 pixels) που αντιπροσωπεύει την επωνυμία, την επιχείρηση ή τον ιστότοπό σου. Εμφανίζεται στις καρτέλες των Browsers (προγράμματων περιήγησης), στο ιστορικό αναζήτησης και στις λίστες σελιδοδεικτών.

Αν και δεν έχει άμεση επίδραση στο SEO, βελτιώνει το usability (χρηστικότητα) ενός ιστότοπου, που με τη σειρά του αυξάνει τα Engagement Metrics των χρηστών, τα οποία αποτελούν ranking factor (παράγοντα κατάταξης).

Featured Snippet

Featured snippet τι είναι;

Για ορισμένες αναζητήσεις, συνήθως ερωτήσεις (δηλαδή, ποιος / τι / πού / πότε / γιατί / πώς), η Google εμφανίζει μερικές φορές ένα ειδικό πλαίσιο πάνω από τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτό το πλαίσιο περιέχει μια σύνοψη (με τη μορφή παραγράφου, λίστας, πίνακα ή βίντεο), καθώς και την ημερομηνία δημοσίευσης, τον τίτλο της σελίδας, τον σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα από την οποία προήλθε η απάντηση καθώς και τη διεύθυνση URL.

Footer Link

Footer links τι είναι;

Είναι τα links (σύνδεσμοι) που εμφανίζονται στην κάτω ενότητα (ή “υποσέλιδο) ενός ιστότοπου.

G

Geotargeting

Geotargeting τι είναι;

Μια μέθοδος στόχευσης χρηστών ενός ιστοτόπου βάσει της γεωγραφικής τους θέσης. Συνήθως το χρησιμοποιείς όταν θέλεις να εμφανίσεις διαφορετικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις στους επισκέπτες σου, ανάλογα με το πού βρίσκονται.

Googlebot

Googlebot τι είναι;

Είναι το σύστημα ανίχνευσης ιστού (web crawling) που χρησιμοποιεί η Google για να βρει και να προσθέσει νέους ιστότοπους και ιστοσελίδες στο ευρετήριό της (index).

Google Hummingbird

Google Hummingbird τι είναι;

Είναι μια σημαντική αλγοριθμική ενημέρωση (update) στο σύστημα αναζήτησης και κατάταξης της Google. Κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2013. Βελτιώνει τα αποτελέσματα αναζήτησης αντιστοιχίζοντας την πρόθεση του χρήστη αντί να εστιάζει σε λέξεις-κλειδιά ακριβούς αντιστοίχισης.

Google Keyword Planner

Google Keyword Planner τι είναι;

Ένα εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών (keywords), που αποτελεί μέρος της υπηρεσίας Google Ads.

Πώς χρησιμοποιείται το Keyword Planner;

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με δύο τρόπους:

 • Λάβε ιδέες για λέξεις-κλειδιά με βάση λέξεις, φράσεις ή μια διεύθυνση URL που σχετίζεται με την επιχείρησή σου.
 • Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την υπάρχουσα λίστα λέξεων-κλειδιών και να λάβεις δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του μέσου όγκου αναζητήσεων (search volume) για το τελευταίο έτος και του αναμενόμενου αριθμού κλικ και εμφανίσεων για τις επόμενες 30 ημέρες.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να επιλέξεις Tools>Keyword Planning (Εργαλεία> Σχεδιασμός λέξεων-κλειδιών) στη διεύθυνση https://ads.google.com.

Google Manual Action Penalty

Τι είναι το Manual Action Penalty;

Είναι μια μεγάλη ποινή της Google, όπου ένας ανθρώπινος κριτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιστότοπός σου δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες ποιότητας της Google για webmasters.

Ένας ιστότοπος που λαμβάνει ένα manual action, είτε μειώνει σημαντικά την κατάταξή του είτε καταργείται εντελώς από τα SERPs.

Πώς διορθώνω το Manual Action Penalty;

Θα πρέπει να προσπαθήσεις να επιδιορθώσεις τα όποια ζητήματα και να υποβάλεις αίτηση για επανεξέταση όταν όλα έχουν επιδιορθωθεί.

Μπορείς να ελέγξεις εάν ο ιστότοπός σου έχει δεχθεί Manual Action Penalty (και ποιες σελίδες επηρεάζονται) εδώ: https://search.google.com/search-console/manual-actions

Google Mobile-Friendly Test

Τα τελευταία χρόνια, η Google δίνει μεγάλη βαρύτητα στο εάν ένας ιστότοπους είναι φιλικός προς κινητά. Δεδομένου ότι η Google βάζει σε προτεραιότητα το καλό UX (καλή εμπειρία χρήστη) και οι περισσότεροι χρήστες πλέον περιηγούνται στο διαδίκτυο από τα κινητά τους, η φιλικότητα προς τα κινητά έχει γίνει σημαντικός (ranking factor) παράγοντας κατάταξης.

Πώς να δω αν μια ιστοσελίδα είναι SEO Friendly;

Μπορείς να δοκιμάσεις το mobile friendliness όλων των ιστοσελίδων του ιστότοπού σου, χρησιμοποιώντας το https://search.google.com/test/mobile-friendly. Σου παρέχει μια ενδεικτική βαθμολογία και μια λεπτομερή λίστα τυχόν θεμάτων αλλά και πώς να τα διορθώσεις.

Google My Business

Τι είναι το Google My Business;

Το Google My Business είναι ένα δωρεάν εργαλείο, με το οποίο μπορείς να δημιουργήσεις και να ενημερώσεις την καταχώριση της επιχείρησής σου. Οι πληροφορίες που ορίζεις εδώ, θα χρησιμοποιηθούν στα τοπικά αποτελέσματα αναζήτησης και θα εμφανίσει την επιχείρησή σου στον χάρτη της Google.

Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την εμφάνιση ενός πίνακα Business στα δεξιά των παραδοσιακών αποτελεσμάτων αναζήτησης στα SERPs. Αυτό το πλαίσιο θα περιλαμβάνει:

 • εικόνες
 • τοποθεσία χάρτη
 • περιεχόμενο που δημιουργείται από τον χρήστη (κριτικές)
 • πληροφορίες σχετικά με τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης σου
 • τη διεύθυνση τηλεφώνου
 • τον ιστότοπο σου
 • ακόμη κι ένα γράφημα γνώσεων σχετικό με την επιχείρησή σου.

Google PageSpeed Insights

Pagespeed insights τι είναι;

Είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να αναλύει και να προσδιορίζει την ταχύτητα μιας ιστοσελίδας, με οδηγίες για το πώς να την κάνεις να φορτώνει πιο γρήγορα.

Δοκίμασε την ταχύτητα μιας ιστοσελίδας σου εδώ: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/.

Google Panda Algorithm

Είναι σημαντική ενημέρωση αλγορίθμου της Google που κυκλοφόρησε αρχικά τον Φεβρουάριο του 2011. Ακολούθησαν πολλές ενημερώσεις στη συνέχεια. Ο στόχος του Panda Update, ήταν να μειώσει την ορατότητα του περιεχομένου χαμηλής αξίας, που παράγεται συνήθως από link farms. Το 2016, το Panda Update έγινε μέρος του βασικού αλγορίθμου κατάταξης της Google.

Google Penguin Algorithm

Είναι μια ακόμη καίρια ενημέρωση του αλγορίθμου της Google που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012. Ακολούθησε σειρά ενημερώσεων και ανανεώσεων.

Αυτή η ενημέρωση εξετάζει το link profile ενός ιστοτόπου, για να εντοπίσει και να υποβαθμίσει ιστότοπους που χρησιμοποιούν παραπλανητικά και ανεπιθύμητα links και υπερβολικά βελτιστοποιημένα anchor texts.

Το 2016, το Penguin Update άρχισε να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο ως μέρος του βασικού αλγορίθμου της Google.

Google Pigeon Update

Μια σημαντική αλγοριθμική ενημέρωση στο σύστημα αναζήτησης και κατάταξης της Google. Κυκλοφόρησε το 2014. Συνέδεσε το Google Web Search (αναζήτηση ιστού Google) και το Google Maps και άρχισε να χρησιμοποιεί την τοποθεσία ως βασικό παράγοντα στην κατάταξη.

Google Pirate

Μια σημαντική αλγοριθμική ενημέρωση στο σύστημα αναζήτησης και κατάταξης της Google. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2014. Μειώνει την κατάταξη ιστότοπων που διαθέτουν πειρατικό περιεχόμενο.

Google Possum

Μια σημαντική αλγοριθμική ενημέρωση στο σύστημα αναζήτησης και κατάταξης της Google. Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2016. Δίνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην τοποθεσία του χρήστη που κάνει μια τοπική αναζήτηση.

Google RankBrain

Google Rank Brain τι είναι;

Το RankBrain βασίζεται σε αυτό που ξεκίνησε με το Hummingbird Update (αποτελέσματα αναζήτησης με έμφαση στην πρόθεση του χρήστη και όχι απλά στα keywords), προσθέτωντας τη μηχανική εκμάθηση και την AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) για την ερμηνεία των ερωτημάτων αναζήτησης.

Google Sandbox

Google Sandbox τι είναι;

Είναι μια «περίοδος αναμονής» που εμποδίζει τους νέους ιστότοπους να έχουν άμεσο όφελος από SEO ενέργειες. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ επίσημα από τη Google.

Συνήθως, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται συχνότερα με νέους ιστότοπους που στοχεύουν ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά (keywords) και μπορεί να ξεπεραστεί μόνο όταν ο ιστότοπος αποκτήσει αρκετό Authority.

Google Search Console

Search Console τι είναι;

Το Search Console είναι ένα δωρεάν εργαλείο της Google, που προσφέρει πολλές χρήσιμες λειτουργίες για Webmasters, όπως την παρακολούθηση της απόδοσης, την υποβολή χαρτών (sitemaps), τον έλεγχο manual action penalty και ευρετηρίασης των σελίδων του ιστοτόπου σου, την ταχύτητα του κ.α.

Θα το βρεις εδώ: https://search.google.com/search-console.

Google Sitelinks

Τι είναι τα Sitelinks;

Είναι τα links που εμφανίζονται κάτω από ένα αποτέλεσμα μηχανής αναζήτησης και προορίζονται για την πλοήγηση του χρήστη στις υποσελίδες του ιστοτόπου σου. Εμφανίζονται στις σελίδα αναζητήσεων των μηχανών αναζήτησης για branded οργανικές αναζητήσεις ή επί πληρωμή χρησιμοποιώντας το Google Ads. Παράδειγμα:

Πώς να εμφανίζονται τα sitelinks μου στο Google;

Αν θέλεις να εμφανίζονται τα sitelinks του ιστότοπού σου στα οργανικά αποτελέσματα, πρέπει να ξέρεις ότι η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη. Δεν μπορείς να βεβαιώσεις ότι θα έχεις sitelinks ή το σε πόσες και σε ποιες σελίδες θα συνδέονται. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βεβαιωθείς ότι o ιστότοπός σου παρέχει καλή εμπειρία χρήστη (UX). Αργά ή γρήγορα θα φανεί και στα SERPs.

Google Trends

Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο μπορείς να δεις οπτικοποιήσεις δεδομένων (data visualizations) σχετικά με τις τελευταίες τάσεις αναζήτησης, ιστορίες και θέματα (search trends, stories, and topics).

Θα το βρεις εδώ: https://trends.google.com/trends/

Google Webmaster Guidelines

Είναι οι οδηγίες της Google για καλές πρακτικές βελτιστοποίησης ιστότοπων, καθώς και “παράνομες” πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε manual action penalty.

Με απλά λόγια:

 • Δημιούργησε μοναδικούς, πολύτιμους και ελκυστικούς ιστότοπους και ιστοσελίδες με προτεραιότητα τους χρήστες, και όχι τις μηχανές αναζήτησης.
 • Απόφυγε κόλπα και τεχνικές που εξαπατούν τους χρήστες και προορίζονται μόνο για τη βελτίωση της κατάταξης αναζήτησης (Black Hat SEO).

Περισσότερα εδώ: https://support.google.com/webmasters/answer/35769?hl=en

Gray Hat

Gray hat SEO τι είναι;

Είναι μια υποτιθέμενη “γκρίζα” περιοχή μεταξύ τεχνικών που συμμορφώνονται με τις Οδηγίες για webmaster της Google, αλλά με την προσθήκη τεχνικών SEO που “κάμπτουν” λίγο τους κανόνες.

Growth Marketing

Growth Marketing τι είναι;

Το Growth Marketing, είναι ένα ολιστικό είδος Digital Marketing που επικεντρώνεται στην προσέλκυση (attracting), τη δέσμευση (engaging) και τη διατήρηση (retaining) πελατών.

Eστιάζει στον αδιάκοπο πειραματισμό και την έντονη εστίαση στα μοναδικά, μεταβαλλόμενα κίνητρα και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις των πελατών σου.

Δημιουργώντας και παρέχοντας εξαιρετικά προσαρμοσμένα, εξατομικευμένα μηνύματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών σου, θα είσαι σε θέση να βελτιστοποιήσεις εξαρετικά γρήγορα την ανάπτυξη της επιχείρησης σου μέσω πολλών ψηφιακών καναλιών ταυτόχρονα, ειδικά εκείνων που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους πελάτες σας.

Χαρακτηριστικό του Growth Marketing σε σχέση με τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει, είναι ότι τελικά είναι εξαιρετικά οικονομικό.

Αυτό συμβαίνει επειδή αξιοποιεί πολλά automation tools (αυτοματοποιημένα εργαλεία) για βασικές ή πιο περίπλοκες διεργασίες, μειώνοντας λίγο ή πολύ τις υπαλληλικές εργατοώρες, τα ανθρώπινα λάθη και την ταχύτητα αντίδρασης στις εξελίξεις.

Guest Blogging

Guest Blogging τι είναι;

Είναι ίσως η πιο δημοφιλής τακτική δημιουργίας backlinks, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη περιεχομένου για άλλους ιστότοπους με αντάλλαγμα ένα link που οδηγεί σε δικές σου σελίδες.

H

Headings

Headings τι είναι στο SEO;

Οι ετικέτες κεφαλίδας (heading tags H1-H6) διαχωρίζουν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας σε ενότητες με βάση τη σημασία του. Το H1 είναι το πιο σημαντικό tag και το H6 το λιγότερο σημαντικό. Επί της ουσίας είναι οι τίτλοι των θεμάτων που αναλύεις σε μια ιστοσελίδα.

Οι ετικέτες επικεφαλίδας πρέπει να χρησιμοποιούνται με αβίαστο και φυσικό τρόπο και να ενσωματώνουν τα keywords σου όπου χρειάζεται. Τα headings είναι σημαντικά, καθώς μπορούν να προσφέρουν ένα μικρό πλεονέκτημα στο SEO.

Γιατί και πώς να χρησιμοποιώ heading tags;

Είναι ο απλούστερος τρόπος να δείξουμε τόσο στον αναγνώστη όσο και στα Bots, ποια πιστεύουμε ότι είναι η ιεραρχία του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας μας, ανάλογα με τη σημασία του.

Μην τα χρησιμοποιείτε για να ορίσετε το μέγεθος της γραμματοσειράς, αυτό είναι καλύτερα να το κάνετε μέσω CSS.

Θα πρέπει πάντα να τηρείτε τη σειρά των επικεφαλίδων, να μην χρησιμοποιείτε H4 εκτός αν έχετε και H2 και H3.

Το H1, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε κάθε σελίδα σου και θα πρέπει να χρησιμοποιείς μόνο ένα. Είναι πάντα ο τίτλος μιας σελίδας (page) ή ενός άρθρου σου (post). Θα το συναντήσεις και ως headline.

Hidden Text

Hidden Text τι είναι;

Είναι κάθε κείμενο σε μια ιστοσελίδα που δεν μπορεί να δει όποιος περιηγείται σε μια ιστοσελίδα σου. Έχει σκοπό να χειριστεί τις κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης (search rankings manipulation) φορτώνοντας ιστοσελίδες με λέξεις-κλειδιά πλούσιες σε περιεχόμενο. Αυτή η τεχνική αντιβαίνει στις Οδηγίες για webmaster της Google και μπορεί να οδηγήσει σε manual action penalty. Για παράδειγμα, hidden text θεωρείται η προσθήκη κειμένου που είναι:

 • Πολύ μικρό για ανάγνωση.
 • Το ίδιο χρώμα με το φόντο.
 • Η χρήση CSS που σπρώχνει το κείμενο εκτός οθόνης.

Hreflang Attribute

Hreflang Attribute τι είναι;

Το attribute hreflang (χαρακτηριστικό hreflang), χρησιμοποιείται για τη σήμανση σελίδων ενός πολύγλωσσου ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας αυτό το χαρακτηριστικό, μπορείς να βεβαιωθείς ότι οι σελίδες σου εμφανίζονται στη σωστή γλώσσα, με βάση τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι χρήστες στην αναζήτηση τους.

Γιατί χρειάζομαι hreflang attribute;

Βοηθάει στην αποφυγή του διπλού περιεχομένου. Ίσως έχεις έναν ιστότοπο που έχει το ίδιο περιεχόμενο για διαφορετικές όμως τοποθεσίες (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ), με μικρές παραλλαγές όπως το νόμισμα. Με το hreflang, ενημερώνεις την Google για ποια τοποθεσία ή γλώσσα βελτιστοποιείται η κάθε ιστοσελίδα του ιστοτόπου σου.

Μην ξεχάσεις ότι πρέπει να δημιουργήσεις backlinks για κάθε url σε διαφορετική γλώσσα ξεχωριστά, για να αποκτήσει το κατάλληλο authority για προβολή στην επιθυμητή τοποθεσία.

.htaccess File

Είναι ένα αρχείο διαμόρφωσης διακομιστή (server configuration file), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επανεγγραφή και ανακατεύθυνση διευθύνσεων URL (rewrite and redirect URLs).

HTML Sitemap

HTML Sitemap τι είναι;

Ένας χάρτης ιστότοπου HTML, προορίζεται για επισκέπτες (σε αντίθεση με τον χάρτη ιστότοπου XML που δημιουργείται για μηχανές αναζήτησης).

Παρουσιάζεται σε μορφή λίστας με κουκκίδες, εμφανίζει τα links προς όλες τις σελίδες του ιστότοπου. Δείχνει την ιεραρχία του ιστότοπου και βοηθά τους επισκέπτες στην πλοήγηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης ενός ιστοτόπου για να εξασφαλίσει μια σωστή δομή που θα διαδίδει αποτελεσματικά το link juice και θα έχει νόημα για τον επισκέπτη που περιηγείται στον ιστότοπο.

HTML Sitemap είναι απαραίτητο στο SEO;

Δεν έχει το ίδιο βάρος στο SEO με τους χάρτες ιστότοπου XML, αλλά δεν είναι εντελώς άχρηστοι από άποψη SEO. Ωστόσο, τον συναντάμε όλο και πιο σπάνια και δεν υπάρχει ανάγκη να έχεις έναν HTML Sitemap όταν ο ιστότοπος σου είναι μικρός κι έχει λίγες σελίδες ή άρθρα.

HTML Source Code

HTML Source Code τι είναι;

Η HTML (Hypertext Markup Language) είναι η τυπική γλώσσα σήμανσης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ιστοσελίδων και εφαρμογών. Ο πηγαίος κώδικας HTML είναι η μορφή που είναι αναγνώσιμη από τον άνθρωπο και είναι το μόνο στάδιο όπου μπορούμε να τροποποιήσουμε τον κώδικα πριν ο “μεταγλωττιστής” τον μεταφράσει-οπτικοποιήσει, σε αυτό που βλέπεις στον browser σου.

Μπορείτε να δείτε τον HTML Source Code (πηγαίο κώδικα) σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης (κάντε δεξί κλικ + Επιθεώρηση ή Inspect στον Chrome και κάντε δεξί κλικ + Προβολή πηγής σελίδας στον Firefox).

Εάν θέλεις να τον τροποποιήσεις, συνιστάται να χρησιμοποιήσεις απλό κείμενο (.txt) ή κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα. Το μεγαλύτερο μέρος του technical SEO γίνεται στον πηγαίο κώδικα HTML.

HTTP

HTTP τι είναι;

Το Hypertext Transfer Protocol είναι ο τρόπος μεταφοράς των δεδομένων από έναν διακομιστή υπολογιστή (computer server) σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού (web browser).

HTTPS

HTTPS τι είναι;

Το Hypertext Transfer Protocol Secure χρησιμοποιεί ένα Secure Sockets Layer (SSL) για την κρυπτογράφηση δεδομένων που μεταφέρονται μεταξύ ενός ιστότοπου και ενός προγράμματος περιήγησης ιστού (web browser). Το HTTPS είναι ένας μικρός αλλά όχι ασήμαντος παράγοντας κατάταξης της Google.

Hub Page

Hub Page τι είναι;

Η Hub Page είναι μια έγκυρη διαδικτυακή πηγή -σελίδα ή άρθρο-, αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα (keyword), η οποία ενημερώνεται συνεχώς και συνδέεται με άλλες σελίδες στον ίδιο ιστότοπο αλλά και με ιστοσελίδες που σχετίζονται με την ίδια ή παρόμοια θεματολογία.

I

Image SEO

Image SEO τι είναι;

Το Image SEO αναφέρεται στη βελτιστοποίηση όλων των εικόνων σε έναν ιστότοπο, ώστε να αυξήσεις τη συνάφεια του περιεχομένου (content relevance), την ορατότητα στις μηχανές αναζήτησης (search engine visibility) και την προσβασιμότητα του αναγνώστη οθόνης (screen reader accessibility).

Πώς κάνω Image SEO;

 • Βεβαιώσου ότι το αρχείο της φωτογραφίας (jpeg, png, κλπ) έχει το σωστό μέγεθος, επομένως δεν επιβραδύνει τον ιστότοπο.
 • Συμπλήρωσε τη σωστή περιγραφή εικόνας (image description).
 • Πρόσθεσε ετικέτες (alt tags) με λέξεις που περιγράφουν τι υπάρχει στην εικόνα.
 • Δημιούργησε χάρτες ιστοτόπου εικόνας (image sitemaps).

Impression

Impression τι είναι;

Κάθε φορά που μια διαφήμιση εμφανίζεται στην οθόνη του χρήστη ή ένας ιστότοπος εμφανίζεται στις SERPs, υπολογίζεται ως impression (εμφάνιση).

Ο ίδιος όρος ισχύει σε κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα αν εμφανιστεί μια δημοσίευση σου στο Newsfeed των ακόλουθων της σελίδας σου στο facebook, υπολογίζεται ως impression.

Inbound Link

Δες: Backlinks τι είναι;

Inbound Marketing

Inbound marketing τι είναι;

Το Inbound marketing (εισερχόμενο μάρκετινγκ) είναι μια επιχειρηματική μεθοδολογία που προσελκύει πελάτες δημιουργώντας πολύτιμο περιεχόμενο και εμπειρίες προσαρμοσμένες σε αυτούς.

Κοινώς, σε βρίσκουν οι πελάτες, δεν πας εσύ σε αυτούς. Σε ψάχνουν γνωρίζοντας ήδη ποιο είναι το πρόβλημα τους. Εσύ απλά προσφέρεις τη λύση.

Τρόποι inbound marketing: blogs, videos, infographics, eBooks, newsletters, whitepapers, SEO, social media marketing και άλλες μορφές Content Marketing.

Αντίθετα, το Outbound marketing (εξερχόμενο μάρκετινγκ), διακόπτει τους χρήστες με περιεχόμενο που δεν θέλουν πάντα να δουν ή να ακούσουν γι’ αυτό.

Τρόποι outbound marketing: direct mail, ραδιόφωνο, διαφημίσεις στην τηλεόραση, flyers, spam, email marketing, telemarketing, παραδοσιακή διαφήμιση.

Index

Index τι είναι;

Το index (ευρετήριο) είναι η βάση δεδομένων των μηχανών αναζήτησης. Περιέχει δεδομένα για όλους τους ιστότοπους που θα μπορούσε να βρει το πρόγραμμα ανίχνευσης (crawler).

Εάν ένας ιστότοπος δεν περιλαμβάνεται στο ευρετήριο, δεν θα εμφανίζεται στα SERPs.

Μπορείς εύκολα να ελέγξεις εάν και σε ποιο βαθμό ο ιστότοπός σου ευρετηριάζεται, ελέγχοντας τη διεύθυνση URL, στο Search Console της Google. Τα αποτελέσματα που εμφανίζονται, θα είναι όλες οι σελίδες στον ιστότοπό σου που έχουν ευρετηριαστεί.

Indexed Page

Indexed Page τι είναι;

Εϊναι μια ιστοσελίδα που έχει ανακαλυφθεί από ένα πρόγραμμα ανίχνευσης (crawler), έχει προστεθεί σε ένα ευρετήριο μηχανών αναζήτησης (index) και είναι κατάλληλη για εμφάνιση στα αποτελέσματα αναζήτησης για συναφή ερωτήματα.

Infographic

Infographic τι είναι;

Είναι μια μέθοδος παρουσίασης πληροφοριών με οπτικό τρόπο, που προορίζεται για εύκολη και γρήγορη ανάγνωση. Τα infographics, είναι πιο ελκυστικά από ένα παραδοσιακό άρθρο, επειδή μεταφέρουν πολύπλοκα δεδομένα με απλό τρόπο.

Τα πλεονεκτήματα των infographics

 • Κοινοποιούνται περισσότερο (more social shares)
 • Απαιτούν λιγότερο χρόνο για τη δημιουργία τους.
 • Λαμβάνουν περισσότερα natural links (backlinks).

Internal Link

Εάν ένα link στον ιστότοπό σου οδηγεί σε άλλη σελίδα στον ιστότοπο σου, τότε είναι internal link (εσωτερικός σύνδεσμος). Τα internal links, συνδέουν τις σελίδες του ιστότοπού σας και διευκολύνουν την περιήγηση του επισκέπτη αλλά και των και των search bots.

Περιλαμβάνει όχι μόνο τα navigational links (συνδέσμους πλοήγησης), αλλά και links που προτείνουν στον επισκέπτη ποια σελίδα θα επισκεφτεί στη συνέχεια.

Η χρήση της σωστής στρατηγικής internal linking, μπορεί να βοηθήσει στο SEO, καθώς μπορείς να ελέγξεις τη δομή του ιστότοπού σου και να δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα σε ορισμένες σελίδες σου, τοποθετώντας τις υψηλότερα στην ιεραρχία.

International SEO

International SEO τι είναι;

Το International SEO (διεθνές SEO) έχει ως στόχο να αυξήσει την προβολή σου σε άλλες χώρες και να δημιουργήσει παγκόσμια ανάπτυξη. Μπορείς να ρυθμίσεις τον εντοπισμό χώρας και γλώσσας ανάλογα με το γεωγραφική θέση του χρήστη και να εμφανίσεις αυτόματα το κατάλληλο περιεχόμενο.

Πώς κάνω International SEO;

 • Βελτιστοποίησε τον ιστότοπό σου -κατά προτεραιότητα- για τη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιείται περισσότερο στη χώρα που στοχεύεις και χρησιμοποιήστε τα εργαλεία σχεδιασμού λέξεων-κλειδιών (keyword planning tools) τους (για παράδειγμα Yandex στη Ρωσία και Baidu στην Κίνα).
 • Το hreflang θα καθορίσει τη γλώσσα περιεχομένου της ιστοσελίδας σου και θα βοηθήσει τη μηχανή αναζήτησης να την εμφανίσει στο σωστό κοινό.
 • Μετάφρασε τα στοιχεία HTML της ιστοσελίδας που χρησιμοποιείς για: SEO – URL, μετα-περιγραφή (meta-description) και τίτλος (meta-title).
 • Μετάφρασε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένης της πλοήγησης (navigational menus, sidebar widgets, footer κλπ) και των εικόνων (τίτλος, περιγραφή, alt text).
 • Αξιοποίησε τον εντοπισμό χώρας για να προσαρμόζεται στο νόμισμα της κάθε χώρας σε περίπτωση που αναγράφεις τιμές.

IP Address

IP Address τι είναι;

Τα αρχικά IP, σημαίνουν Internet Protocol Address (Διεύθυνση πρωτοκόλλου Διαδικτύου). Μια διεύθυνση IP μπορεί να είναι:

 1. Κοινόχρηστη IP (shared): Πολλοί ιστότοποι μοιράζονται μια διεύθυνση σε έναν διακομιστή ή σε μια ομάδα διακομιστών (δηλαδή, εικονική φιλοξενία).
 2. Αφιερωμένη IP (dedicated): Ένας ιστότοπος έχει τη δική του διεύθυνση.
  Δεν θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα. Ωστόσο, μια αποκλειστική διεύθυνση IP μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα του ιστότοπου σου.

J

Javascript

Javascript τι είναι;

Η Javascript είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που επιτρέπει τη δυναμική εισαγωγή περιεχομένου, συνδέσμων, μεταδεδομένων ή άλλων στοιχείων σε ιστότοπους. Μπορεί δυνητικά να δυσκολέψει την ανίχνευση και ευρετηρίαση ιστοσελίδων από τα bots μιας μηχανής αναζήτησης και να αυξήσει το χρόνο που απαιτείται για τη φόρτωση της ιστοσελίδας για τους χρήστες.

Javascript Rendering τι είναι;

Είναι η δυνατότητα που έχουν οι μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύουν και να κατανοούν το περιεχόμενο σε μια ιστοσελίδα που (συχνά δυναμικά) δημιουργείται μέσω javascript.

Το περιεχόμενο Javascript σε μια ιστοσελίδα μπορεί να ποικίλει, από απλές αλλαγές στυλ έως πιο βαθιές ενσωματώσεις που τροποποιούν τη δομή της ιστοσελίδας με συγκεκριμένα δεδομένα.

Το Google, είναι μία από τις λίγες μηχανές αναζήτησης που υποστηρίζουν την ανάγνωση JavaScript. Αυτό συμβαίνει επειδή η απόδοση περιεχομένου JS σε μια ιστοσελίδα, είναι μια δύσκολη δουλειά επειδή το script πρέπει πρώτα να εκτελεστεί και μετά να υποβληθεί σε επεξεργασία. Αυτό μπορεί να καταναλώσει πολύ χρόνο και πόρους από το πρόγραμμα ανίχνευσης (crawler).

Επιπλέον, συχνά δεν εκτελείται σωστά, επειδή η JS δεν λειτουργεί σαν μια σελίδα HTML. Τα bots μιας μηχανής αναζήτησης δυσκολεύονται να προσδιορίσουν τι πραγματικά αφορά μια ιστοσελίδα με JS και ποια στοιχεία υποτίθεται ότι περιέχει και που, γιατί η JS αλλάζει δυναμικά τα στοιχεία μιας ιστοσελίδας.

K

KPI (Key Performance Indicator)

KPI τι είναι;

Το KPI (Key Performance Indicator=βασικός δείκτης απόδοσης) είναι μια μέτρηση που ορίζεις για να μετρήσεις την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σου, των υπαλλήλων ή του ιστοτόπου σου για την επίτευξη ενός επιχειρηματικού στόχου.

Παράδειγμα:

Μερικά παραδείγματα KPI’s στο SEO, είναι:

 • η μηνιαία οργανική επισκεψιμότητα
 • οι λέξεις-κλειδιά (keywords) στα 3 κορυφαία αποτελέσματα στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης
 • το ποσοστό διατήρησης των επισκεπτών
 • το ποσοστό μετατροπής των επισκεπτών σε πελάτες (Conversion Rate)
 • ο αριθμός των backlinks και πολλά ακόμη…

Keyword

Keyword τι είναι;

Τα Keywords (λέξεις-κλειδιά), είναι λέξεις ή φράσεις που γράφουν οι χρήστες στο πλαίσιο αναζήτησης μιας μηχανής αναζήτησης (όπως η Google), για να βρουν έναν ιστότοπο με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Ο καθορισμός ενός Keyword και η χρήση του στο περιεχόμενό σου, είναι αυτό που βοηθά τα bots να κατηγοριοποιήσουν τον ιστότοπό σου και να τον εμφανίσουν την κατάλληλη στιγμή

Τα Keywords, βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να προσδιορίσουν ποιες σελίδες είναι οι πιο σχετικές για εμφάνιση στα οργανικά αποτελέσματα, όταν ένας χρήστης κάνει μια συγκεκριμένη αναζήτηση. Τα Keywords αντιπροσωπεύουν συνήθως θέματα, ιδέες ή ερωτήσεις.

Keyword Cannibalization

Keyword Cannibalization τι είναι;

Είναι η χρήση του ίδιου Keyword για πολλές ιστοσελίδες στον ίδιο ιστότοπο. Είναι κάτι που βλάπτει το SEO σου καθώς ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου στα αποτελέσματα αναζήτησης.

*Σε εξαιρετικές συνθήκες, μπορεί να σε ωφελήσει καταλαμβάνοντας 2 θέσεις στα αποτελέσματα στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης (ο ίδιος ιστότοπος μπορεί να έχει μέχρι 2 θέσεις στην πρώτη σελίδα).

Keyword Density

Keyword Density τι είναι;

Keyword Density (πυκνότητα keyword), είναι το ποσοστό που μας δείχνει το κατά πόσο ένα keyword χρησιμοποιείται σε μια ιστοσελίδα σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό λέξεων.

Χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της συνάφειας μιας ιστοσελίδας, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με το ποιο είναι το βέλτιστο ποσοστό. Στην πραγματικότητα, είναι πιο εύκολο να το παρακάνεις, από το να πετύχεις την ιδανική πυκνότητα.

Keyword Difficulty

Keyword Difficulty τι είναι;

Το Keyword Difficulty είναι μια σημαντική μέτρηση που δείχνει πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να καταταχθείς στην πρώτη σελίδα έναντι του ανταγωνισμού για ένα συγκεκριμένο keyword. Είναι μια ένδειξη της δημοτικότητας αυτού του Keyword.

*Ένα υψηλό KD, δεν είναι πάντα αποτρεπτικός παράγοντας.

Keyword Research

Keyword Research τι είναι;

Keyword Research (έρευνα λέξεων-κλειδιών), είναι διαδικασία εύρεσης νέων keywords που σχετίζονται με την επιχείρησή σου και είναι κατάλληλες για αξιοποίηση, όσον αφορά τον όγκο αναζήτησης και τον ανταγωνισμό.

Γιατί είναι σημαντικό το Keyword Research;

Το αποτελεσματικό Keyword Research, είναι καθοριστικής σημασίας για να καθορίσεις πόσο κερδοφόρα μπορεί να είναι η αγορά που δραστηριοποιείσαι, για την αύξηση του traffic στον ιστότοπο σου αλλά και την προώθηση της επιχείρησής σου.

Keyword Stuffing

Keyword Stuffing τι είναι;

Keyword Stuffing ή Keyword Spam, είναι η προσθήκη άσχετων λέξεων-κλειδιών ή η υπερβολική επανάληψη λέξεων-κλειδιών σε μια ιστοσελίδα, με την ελπίδα να ανέβει στις κατατάξεις αναζήτησης.

Γιατί να αποφύγεις το Keyword Stuffing

Αυτή η spam τακτική, αντιβαίνει στις Οδηγίες για webmaster της Google και μπορεί να οδηγήσει σε μη αυτόματη ενέργεια.

Knowledge Graph

Knowledge Graph τι είναι;

Είναι μια entity database (βάση δεδομένων οντοτήτων) που χρησιμοποιεί η Google για την εμφάνιση γεγονότων και πληροφοριών σχετικά με άτομα, μέρη και πράγματα (δηλαδή, οντότητες) – και τις συνδέσεις τους – σε ένα Knowledge Panel (πλαίσιο γνώσεων) ή ένα καρουσέλ στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης σε σχετικά ερωτήματα.

Knowledge Panel τι είναι;

Είναι ένα πλαίσιο που εμφανίζεται στην κορυφή ή στη δεξιά ράγα (μόνο για επιτραπέζιους υπολογιστές) της πρώτης σελίδας των αποτελεσμάτων αναζήτησης του Google για σχετικά ερωτήματα.

Αυτό το πλαίσιο περιέχει στοιχεία και πληροφορίες για άτομα, μέρη και πράγματα, καθώς και συνδέσμους προς σχετικούς ιστότοπους ή αναζητήσεις Google.

L

Landing Page

Landing Page τι είναι;

Μια Landing Page (σελίδα προσγείωσης), είναι μια συγκεκριμένη σελίδα που εμφανίζεται αφού ο επισκέπτης κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο. Αυτές οι σελίδες είναι βελτιστοποιημένες για προώθηση και conversions και συνήθως συνδέονται με μια καμπάνια μάρκετινγκ.

Στο SEO, κάθε landing page μπορεί να έχει διαφορετικά Keywords και βελτιστοποιείται ανάλογα για την καλύτερη δυνατή κατάταξη της στα αποτελέσματα.

Latent Semantic Indexing Keyword

Latent Semantic Indexing Keyword – LSI τι είναι;

Τα LSI Keywords, είναι λέξεις και φράσεις που σχετίζονται σημασιολογικά με το κύριο keyword που χρησιμοποιείς σε μια ιστοσελίδα. Έχουν το ίδιο πλαίσιο και συχνά χρησιμοποιούνται ή βρίσκονται μαζί.

Παράδειγμα: οι λέξεις-κλειδιά LSI του «SEO» είναι SEO tool, SEO Specialist, SEO υπηρεσία κ.λπ.

Τσέκαρε μερικά ΔΩΡΕΑΝ εργαλεία για να ανακαλύψεις LSI Keywords:

Lead

Τι είναι το Lead στο Digital Marketing;

To lead, είναι ένα άτομο που μπορεί ή όχι να ενδιαφέρεται για τα προϊόντα ή / και τις υπηρεσίες σου. Lead δεν θεωρείται μόνο το άτομο που αγοράζει από εσένα. Lead θεωρείται και κάποιος που σου δίνει για παράδειγμα το email του (και συνήθως άλλα προσωπικά στοιχεία ή στοιχεία επικοινωνίας) σε αντάλλαγμα για κάτι που θεωρεί αξιόλογο ή χρήσιμο.

Lead Magnet τι είναι;

Αναφέρεται στο περιεχόμενο που χρησιμοποιείται σε μια ιστοσελίδα (π.χ. ένα δωρεάν e-book), για να ενθαρρύνει δυνητικούς πελάτες να αφήσουν το email ή άλλα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Οι λίστες email που συγκεντρώνονται με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιούνται στη συνέχεια σε περαιτέρω ενέργειες μάρκετινγκ. Αυτή η στρατηγική δημιουργίας δυνητικών πελατών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το SEO και είναι ίσως ο πιο αξιοπρεπής και αποτελεσματικός τρόπος αύξησης των conversions.

Link

Το link, είναι σύνδεση μεταξύ δύο ιστότοπων ή ιστοσελίδων του ίδιου ιστοτόπου (internal links) που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας κώδικα HTML. Ένα link, επιτρέπει στους χρήστες να πλοηγούνται σε ιστότοπους, κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές. Τα links, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο αξιολόγησης και κατάταξης των ιστότοπων από τις μηχανές αναζήτησης.

Linkbait

Linkbait τι είναι;

Το linkbait στο SEO, θεωρείται το πολύτιμο περιεχόμενο στο οποίο άλλοι ιστότοποι θα συνδέονται με φυσικό τρόπο (δίνοντας σου backlink). Είναι μοναδικό, υψηλής ποιότητας και ενημερωτικό περιεχόμενο, με την τάση να γίνεται viral.

Δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά εξαιρετικά επωφελές για το SEO.

Link Building

Link Building είναι η διαδικασία αύξησης του αριθμού και της ποιότητας των backlinks στον ιστότοπό σου. Η δημιουργία backlinks, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κατάταξης στις SERPs μαζί με το Content, και υπάρχουν τρεις βασικές τακτικές για να τον αξιοποιήσεις:

Πώς να κάνεις link building;

 • Δημιούργησε μοναδικό και χρήσιμο περιεχόμενο, που άλλοι ιστότοποι θα θέλουν να το μοιραστούν με το κοινό τους (Βλέπε linkbait).
 • Επικοινώνησε με bloggers και influencers, κάνε Guest Blogging ή καταχώρησε τον ιστότοπό σου σε niche directories (εξειδικευμένους καταλόγους).
 • Άφησε links του ιστοτόπου σου σε σχόλια άλλων blogs και forums (χρησιμοποίησε αυτήν την προσέγγιση με προσοχή, γιατί η υπερβολική χρήση θα μπορούσε να τιμωρηθεί από την Google).

Link Equity

Το Link equity στο SEO, είναι η αξία των inbound links (ή αλλιώς backlinks), όσον αφορά τη συνάφεια (relevance), την εξουσία (authority) και την εμπιστοσύνη (trust) που έχουν.

Εναλλακτικά θα το συναντήσεις και ως Link Authority, Backlink Authority, Link Juice, Link Value.

Link Farm

Ένα link farm, είναι μια ομάδα ιστότοπων που όλοι συνδέονται μεταξύ τους ή συδέονται με έναν ιστότοπο που πληρώνει για αυτήν την υπηρεσία. Κυρίως διευθύνεται από αυτοματοποιημένα προγράμματα και υπηρεσίες που δημιουργούν backlinks επί πληρωμή,

Αυτή η πρακτική μπορεί να επιφέρει βαρύ manual action penalty και καλό είναι να αποφεύγεται.

Local Citation

Local Citation τι είναι;

Local Citation είναι οποιαδήποτε αναφορά του ονόματος της εταιρείας, της διεύθυνσης ιστότοπου, της φυσικής διεύθυνσης ή του αριθμού τηλεφώνου για μια τοπική επιχείρηση. Τα Local Citations, μπορούν να επηρεάσουν την κατάταξη σου στις μηχανές αναζήτησεις για local searches και να διευκολύνουν τους χρήστες να βρουν και να ανακαλύψουν την επιχείρηση σου πιο εύκολα.

Local Search

Είναι μια γεωγραφικά περιορισμένη αναζήτηση που εμφανίζει επιχειρήσεις σε σχέση με την τοποθεσία του χρήστη. Συνήθως αφορά σε φυσικά καταστήματα ή παρόχους υπηρεσιών. Παράδειγμα: “πιτσαρία κοντά μου” ή “συνεργείο αυτοκινήτων Νέα Ιωνία”.

Log File

Log File τι είναι;

Το log file (αρχείο καταγραφής), είναι ένα αρχείο που καταγράφει τις πληροφορίες των χρηστών που επισκπέπτονται έναν ιστότοπο, όπως:

 • διευθύνση IP
 • τύπο προγράμματος περιήγησης
 • πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP)
 • ημερομηνία/ώρας
 • σελίδες εισόδου/εξόδου
 • και αριθμό κλικς.

Log File Analysis τι είναι;

Είναι η διαδικασία εξερεύνησης των δεδομένων που περιέχονται σε ένα log file για τον εντοπισμό τάσεων (trends), τη διαχείριση του ιστότοπου, την παρακολούθηση της κίνησης των χρηστών γύρω από τον ιστότοπο, τη συλλογή δημογραφικών πληροφοριών και την κατανόηση του τρόπου ανίχνευσης του ιστοτόπου από τα bots.

Long-Tail Keyword

Long-Tail Keyword τι είναι;

Το long-tail keyword, είναι μια πολύ συγκεκριμένη φράση (συνήθως τρεις ή περισσότερες λέξεις) που ταιριάζει με αυτό που πουλάς ή προσφέρεις. Τέτοιου είδους αναζητήσεις, συνήθως κάνουν οι χρήστες που βρίσκονται πολύ κοντά στο να αγοράσουν.

Επομένως, αν κι έχουν μικρότερο όγκο αναζητήσεων (search volume), έχουν πολύ υψηλότερο Conversion Rate από τα keywords -μιας λέξης- που έχουν υψηλό search volume.

M

Marketing

Marketing τι είναι;

Το μάρκετινγκ (marketing), συνίσταται στην οργανωμένη προσπάθεια μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού να ικανοποιήσει τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες των καταναλωτών.

Μια εταιρεία μέσω έρευνας αγοράς επιχειρεί να αντιστοιχίσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παράγει με τον πελάτη-στόχο που τα χρειάζεται ή τα επιθυμεί .

Ο βασικός στόχος του marketing, είναι οι επαναλαμβανόμενες πωλήσεις.

Δες επίσης: Digital Marketing

Τι κάνει ένας marketer;

Ένας υπεύθυνος marketing, επιθυμεί να δημιουργήσει μία μακροχρόνια σχέση με τον πελάτη προσφέροντας υψηλή αξία στα προϊόντα της εταιρείας, αξία υψηλότερη από τα αντίστοιχα προϊόντα του ανταγωνισμού.

Ποιος είναι ο σκοπός του marketing;

Μέσα από την υψηλότερη αξία που δίνει ένας marketer στα προϊόντα-υπηρεσίες μιας εταιρείας, επιτυγχάνεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης, δηλαδή η υπεροχή της ίδιας και των προϊόντων της έναντι του ανταγωνισμού.

Όλα τα παραπάνω με τη σειρά τους οδηγούν σε πιστότητα των πελατών και τελικά σε επαναλαμβανόμενες πωλήσεις των προϊόντων / υπηρεσιών της επιχείρησης.

Meta Data

Meta Data τι είναι;

Τα meta data (μεταδεδομένα) χρησιμοποιούνται για την παροχή περιγραφικών πληροφοριών ενός ιστότοπου. Ρυθμίζονται με τη χρήση meta tags στον κώδικα του ιστότοπου και χρησιμοποιούνται από τον browser και τους crawlers των μηχανών αναζήτησης.

Meta Description Tag

Meta Description τι είναι;

Το Meta Description Tag (ετικέτα μετα-περιγραφής), περιγράφει το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας και χρησιμοποιείται από τις μηχανές αναζήτησης στο απόσπασμα αποτελεσμάτων αναζήτησης. Εάν αφεθεί κενό, η μηχανή αναζήτησης θα επιλέξει εναλλακτικά μια παράγραφο από το περιεχόμενό σας για να προβάλει στο απόσπασμα.

Παράδειγμα:

Η πιθανότητα η Google να αγνοήσει την μεταπεριγραφή σας εάν είναι πολύ μεγάλη. Δεν επηρεάζει απαραίτητα το SEO σου, αλλά ο έλεγχος του τι εμφανίζεται στο απόσπασμα αποτελεσμάτων αναζήτησης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το CTR.

Meta keywords

Meta keywords τι είναι;

Τα meta keywords είναι στοιχεία μεταδεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για την ενημέρωση των bots σχετικά με τα σχετικά keywords μιας ιστοσελίδας.

Στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκαν σε ακραίο βαθμό από ιστοτόπους, για να χειραγωγήσουν τις μηχανές αναζήτησης καταχωρώντας λέξεις-κλειδιά που δεν σχετίζονταν με το περιεχόμενο. Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους που τα meta keywords δεν χρησιμοποιούνται πλέον ως παράγοντας κατάταξης μιας ιστοσελίδας.

Απόφυγε πλέον τη χρήση meta keywords, καθώς το αποτέλεσμα που έχουν στο SEO είναι από ουδέτερο έως αρνητικό.

Meta Tags

Meta Tags τι είναι;

Τα Meta Tags, είναι πληροφορίες που εμφανίζονται στον πηγαίο κώδικα HTML μιας ιστοσελίδας, για να περιγράψουν το περιεχόμενό της στις μηχανές αναζήτησης. Οι meta-title & meta-description είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι τύποι Meta Tags στο SEO.

Meta Title

Meta Title τι είναι;

Ο Meta-title (μετα-τίτλος) αναφέρεται στον τίτλο ενός εγγράφου HTML που εμφανίζεται τόσο στα αποσπάσματα αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης όσο και στην καρτέλα της σελίδας στους browsers. Συναντάται και ως “title tag” ή “page title”. Η προσθήκη ενός meta-title στον HTML κώδικα μιας ιστοσελίδας σελίδας, γίνεται μέσα στο το <head> section του εγγράφου, χρησιμοποιώντας το <title> tag.

Mobile Optimization

Mobile Optimization τι είναι;

Αφορά στη βελτίωση ενός ιστότοπου, ώστε να είναι κατάλληλος για προβολή και αλληλεπίδραση μέσω οποιασδήποτε κινητής συσκευής (mobile phone, tablet). Η βελτιστοποίηση για μια κινητή συσκευή, συνήθως σημαίνει ότι:

 • η διάταξη και το κείμενο του ιστότοπου θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται για ευκολότερη ανάγνωση
 • οποιαδήποτε navigational ή CTA buttons να μεγεθύνονται
 • το μέγεθος κάθε εικόνας να αναπροσαρμόζεται.

Mobile-First Indexing

Mobile-First Indexing τι είναι;

Είναι μια προσέγγιση στο indexing ενός ιστοτόπου, όπου η έκδοση για κινητά ανιχνεύεται και ευρετηριάζεται κατά προτεραιότητα. Η έκδοση για επιτραπέζιους υπολογιστές θα εξακολουθεί να ευρετηριάζεται και να κατατάσσεται, αλλά αν δεν υπάρχει έκδοση για κινητά ή ο ιστότοπος δεν είναι πλήρως βελτιστοποιημένος για κινητά, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατάταξη.

Mobile-Friendly Website

Mobile-Friendly Website τι είναι;

Είναι ένας ιστότοπος βελτιστοποιημένος για προβολή σε κινητή συσκευή. Αυτό μπορεί να γίνει με έναν από τους δύο τρόπους, είτε έχοντας μια κινητή έκδοση του ιστότοπού σου είτε κάνοντας τον ιστότοπο να αναπροσαρμόζεται για κινητές συσκευές (ο ιστότοπος μειώνεται ή αλλάζει τη διάταξή του βάσει του μεγέθους της οθόνης της συσκευής).

N

Natural Link

Natural Link τι είναι;

Βλέπε Editorial Link.

Negative SEO

Negative SEO τι είναι;

Μια σπάνια αλλά κακόβουλη πρακτική SEO, όπου χρησιμοποιούνται webspam τακτικές για να βλάψουν τις κατατάξεις αναζήτησης (rankings) ενός άλλου ιστότοπου. Πραγματοποιούνται συνήθως από κάποιον ανταγωνιστή.

Nofollow Link

Το Nofollow, είναι ένα attribute value ενός link. Χρησιμοποιώντας το, ενημερώνουμε τους crawlers των μηχανών αναζήτησης ότι δεν επιθυμούμε να μεταβιβάσουμε link equity (link juice) στον ιστότοπο που κατευθύνουμε έναν χρήστη.

No index tag

No index tag τι είναι;

Το noindex tag, είναι ένα meta-tag που λέει στις μηχανές αναζήτησης να μην ευρετηριάσουν μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο ευρετήριό τους.

Noopener – Noreferrer

Noopener – Noreferrer τι είναι;

Αυτές είναι οι τιμές (values) που έχουν καθοριστεί για το rel attribute ενός href tag (link). Καθορίζουν τη σχέση μεταξύ της ιστοσελίδας στην οποία βρισκόταν ο σύνδεσμος και της ιστοσελίδας στην οποία δείχνει ο σύνδεσμος.

Δεν έχουν επίδραση στο SEO, χρησιμοποιούνται για λόγους ασφάλειας και απόδοσης.

O

Off-Page SEO

Off-Page SEO τι είναι;

Το off-page SEO, αναφέρεται σε όλες τις ενέργειες που βελτιώνουν την κατάταξη του ιστότοπού σου στα αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά είναι ενέργειες που έγιναν έξω από τον ιστότοπο σου. Εκτός από το link building, τέτοιες ενέργειες είναι:

On-Page SEO

On-Page SEO τι είναι;

Το On-Page SEO, αφορά όλες τις ενέργειες που γίνονται σε μια ιστοσελίδα προκειμένου να καταταχθεί υψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Οι κυριότερες ενέργειες είναι:

 • δημοσίευση σχετικού, υψηλής ποιότητας content
 • σωστή χρήση keywords
 • βελτιστοποίηση κώδικα HTML (π.χ. title tags, meta-tags)
 • αρχιτεκτονική ιστοτόπου
 • πλοήγηση ιστότοπου
 • δομή των URLs κ.α.

Organic Search Results

Οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης τι είναι;

Τα organic search results, είναι φυσικές ή άνευ πληρωμής καταχωρίσεις που εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, τα οποία αναλύονται και ταξινομούνται βάσει αλγορίθμων, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους χρήστες το πιο σχετικό αποτέλεσμα με βάση το ερώτημά τους.

Orphan Page

Orphan Page τι είναι;

Είναι οποιαδήποτε ιστοσελίδα που δεν συνδέεται με καμία άλλη ιστοσελίδα του συγκεκριμένου ιστότοπου. Κοινώς είναι μια ορφανή σελίδα που δεν μπορούν να εντοπίσουν τα bots, επομένως δεν έχουν καμία αξία στο SEO.

Outbound link

Είναι ένα link, που κατευθύνει τους επισκέπτες μιας ιστοσελίδας σε διαφορετικό ιστότοπο από αυτήν στην οποία βρίσκονται.

Outreach Marketing

Outreach Marketing τι είναι;

Είναι ένας τύπος μάρκετινγκ, όπου βρίσκουμε άτομα/εταιρείες/οργανισμούς που είναι πολύ πιθανό να θεωρήσουν πολύτιμο αυτό που έχουμε να τους προσφέρουμε (προϊόντα και υπηρεσίες ή περιεχόμενο). Το Outreach Marketing είναι πολύ στοχευμένος και εξατομικευμένος τύπος προσέγγισης υποψήφιων πελατών.

Είναι πολύ πιθανό το email μας να χαρακτηριστεί ως ανεπιθύμητο στέλνοντας emails αλόγιστα σε όποιον να ΄ναι χωρίς να τα προσωποποιούμε.

Το Outreach Marketing που χρησιμοποιείται στο SEO, έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία backlinks.

P

Pagerank

Pagerank τι είναι;

Σύμφωνα με την Google: «Το PageRank μετράει τη σημαντικότητα μιας σελίδας με βάση τους εισερχόμενους συνδέσμους από άλλες σελίδες. Με απλά λόγια, κάθε σύνδεσμος από έναν άλλο ιστότοπο προς μια σελίδα στον ιστότοπό σου, αυξάνει το pagerank σου. Δεν είναι όλα τα Backlinks ισάξια.

Ο αλγόριθμος πήρε το όνομά του από τον συνιδρυτή της Google, Larry Page. Ετυμολογικά δεν σχετίζεται με τη μετάφραση της λέξης page που σημαίνει σελίδα, απλά έτυχε.

Page Speed

Page Speed τι είναι;

Ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη φόρτωση μιας ιστοσελίδας. Η ταχύτητα της ιστοσελίδας αποτελεί πλέον σημαντικό ranking factor (παράγοντας κατάταξης).

Το ποσοστό εγκατάλειψης των επισκεπτών (bounce rate) τείνει να είναι υψηλότερο σε πιο αργές ιστοσελίδες και επηρεάζει αρνητικά ακόμη και τον χρόνο παραμονής σε αυτές, καθώς και την αφοσίωση των χρηστών.

PBN

PBN τι είναι;

Σημαίνει Private Blog Network. Δες επίσης Link Farm.

PHP

PHP τι είναι;

Η PHP (Hypertext Preprocessor) είναι μια γλώσσα δέσμης ενεργειών που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία δυναμικού περιεχομένου σε ιστοσελίδες.

PPC

PPC τι είναι;

Το PPC (Pay Per Click), είναι ένας τύπος διαφήμισης όπου οι διαφημιζόμενοι χρεώνονται ένα συγκεκριμένο ποσό (συνήθως καθορίζεται από προσφορά, συνάφεια, ιστορικό λογαριασμού και ανταγωνισμό) κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει κλικ στη διαφήμιση.

Ο συνδυασμός PPC και SEO μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (SERP), περισσότερα κλικς και conversions.

Primary Keyword

Primary Keyword τι είναι;

Είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο keyword σε μια ιστοσελίδα, κι έχει τις περισσότερες δυνατότητες αύξησης της επισκεψιμότητας της. Δεδομένου ότι το content σου μπορεί να βελτιστοποιηθεί για διάφορα keywords, καλό είναι να επιλέξεις πρώτα το Primary Keyword και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσεις στον τίτλο του περιεχομένου, σε κάποια H2-H3 headings καθώς και στην πρώτη και στην τελευταία παράγραφο.

Να γράφεις πάντα όσο το δυνατόν πιο φυσικά και μην προσπαθείς να στριμώξεις ένα keyword αν δεν βγάζει κάποιο νόημα.

Q

Quality Content

Quality Content τι είναι;

Είναι το ποιοτικό περιεχόμενο στον ιστότοπο σου, που σε βοηθάει να επιτύχεις τους επιχειρηματικούς ή τους μάρκετινγκ στόχους σου (π.χ., αύξηση της οργανικής επισκεψιμότητας, social shares, rankings στα SERPs, δημιουργία δυνητικών πελατών / πωλήσεων κ.α.).

Query

Query τι είναι;

Η λέξη, οι λέξεις ή η φράση που εισάγει ένας χρήστης σε μια μηχανή αναζήτησης.

Επίσης γνωστό ως: Search.

R

Rank

Rank τι είναι;

Η κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης για ένα συγκεκριμένο query.

Ranking Factor

Ranking Factor τι είναι;

Είναι ένα μεμονωμένο στοιχείο μιας πολύπλοκης σειράς αλγορίθμων, οι οποίοι καθορίζουν σε ποια θέση θα πρέπει να εμφανίζονται συγκεκριμένες ιστοσελίδες στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, για ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Για χρόνια, η Google δήλωνει ότι οι αλγόριθμοί της «βασίζονται σε περισσότερα από 200 μοναδικά signals» για να βοηθήσει τους χρήστες να βρουν την πιο σχετική ιστοσελίδα ή απάντηση στο ερώτημα τους.

Επίσης γνωστό ως: Ranking Signal.

Reciprocal Links

Reciprocal Links τι είναι;

Είναι τα links που δύο ιστότοποι συμφωνούν να ανταλλάξουν μεταξύ τους.

Redirect

Redirect τι είναι;

Το Redirect (ανακατεύθυνση) είναι μια τεχνική που στέλνει έναν χρήστη (ή μια μηχανή αναζήτησης) που ζήτησε μία ιστοσελίδα, σε μια διαφορετική (αλλά εξίσου σχετική) ιστοσελίδα. Υπάρχουν δύο τύποι ανακατευθύνσεων:

Redirect 301

Μόνιμη ανακατεύθυνση μιας ιστοσελίδας προς μια άλλη.

Redirect 302

Προσωρινή ανακατεύθυνση μιας ιστοσελίδας προς κάποια άλλη.

Responsive Design

Responsive Design τι είναι;

Είναι ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί ένας ιστότοπος για αυτόματη προσαρμογή στο μέγεθος της οθόνης ενός χρήστη, είτε προβάλλεται σε επιτραπέζιο υπολογιστή είτε σε κινητή συσκευή.

Δες περισσότερα:

Rich Results

Rich Results τι είναι;

Τα Rich Results (εμπλουτισμένα αποτελέσματα) είναι στοιχεία που βρίσκονται συνήθως σε πλαίσια στην κορυφή των SERPs της Google. Είναι επί της ουσίας βελτιωμένα αποτελέσματα και έχουν επιπλέον οπτικά ή διαδραστικά χαρακτηριστικά. Δεν επηρεάζουν τα rankings αλλά αυξάνουν το CTR.

Ο μόνος τρόπος για να εμφανιστεί το περιεχόμενό σας ως Rich Result, είναι η σωστή χρήση Structured Data markup (ή Schema).

Τύποι Rich Results

 • Breadcrumb
 • Carousel
 • Event
 • FAQ
 • How-to
 • JobPosting
 • Local business
 • Movie
 • Podcast
 • Q&A
 • Recipe
 • Review snippet
 • Sitelinks Search box
 • Software App
 • Video κ.α.

Rich Snippets

Rich Snippets τι είναι;

Τα Structured Data (δομημένα δεδομένα), μπορούν να προστεθούν στον HTML κώδικα ενός ιστότοπου. Με αυτά, οι μηχανές αναζήτησης αποκτούν πιο πλούσιες λεπτομέρεις για το περιεχόμενο του ιστοτόπου. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Το αποτέλεσμα είναι μια ενισχυμένη παρουσία στις SERPs, γνωστή ως Rich Snippet (πλούσιο απόσπασμα).

Robots.txt

Robots.txt τι είναι;

Το Robots Exclusion Protocol (πρωτόκολλο αποκλεισμού ρομπότ) είναι ένα text αρχείο, προσβάσιμο από τον root φάκελο ενός ιστότοπου, το οποίο λέει στους crawlers, ποιες περιοχές ενός ιστότοπου πρέπει να αγνοήσουν και να μην τις συμπεριλάβουν στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Return On Investement (ROI)

ROI τι είναι;

Ένας τρόπος μέτρησης της απόδοσης των ενεργειών που κάνουμε στο SEO ή σε οποιοδήποτε άλλο είδος Digital Marketing. Υπολογίζεται διαιρώντας τα έσοδα που κερδίσαμε από τις ενέργειες αυτές με το κόστος της συνολικής επένδυσης και στη συνέχεια πολλαπλασιάζοντας επί 100.

S

Scraping

Scraping τι είναι;

Το Scraping αναφέρεται στη χρήση ενός αυτοματοποιημένου προγράμματος (web scraper) για τη συλλογή δεδομένων (συνήθως μεταδεδομένων) από πολλούς ιστότοπους. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα μπορούσαν να είναι όλοι οι τίτλοι του blog του ανταγωνιστή σας, μαζί με τις meta-descriptions τους.

Αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Black Hat SEO, όπου το content αποκόπτεται και στη συνέχεια δημοσιεύεται στο σύνολό του σε έναν άλλο ιστότοπο με τον οποίο θα πρέπει τώρα να ανταγωνιστεί.

Όταν χρησιμοποιείται ως μέρος του White Hat SEO, τα δεδομένα χρησιμοποιούνται πληροφοριακά, για να ανακαλύψουν εξειδικευμένες ευκαιρίες, για σκοπούς link building ή outreach.

Search Engine

Search Engine τι είναι;

Το Search Engine ή Μηχανή Αναζήτησης, είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν ένα ερώτημα προκειμένου να ανακτήσουν πληροφορίες (π.χ. αρχεία, ιστότοποι, ιστοσελίδες) από το ευρετήριο αυτού του προγράμματος (όπως είναι η Google). To ευρετήριο αναζήτησης δημιουργείται και ενημερώνεται χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα ανίχνευσης (crawler), με στοιχεία που αναλύονται και ταξινομούνται από μια σειρά αλγορίθμων.

Άλλες γνωστές μηχανές αναζήτησης εκτός της Google είναι: Baidu (Κίνα), Bing (Αμερική), DuckDuckGo (δεν αποθηκεύει τα δεδομένα των χρηστών), Yahoo, Yandex (Ρωσία).

Search Engine Marketing (SEM)

SEM τι είναι;

Το Search Engine Marketing, είναι μια μορφή διαδικτυακού μάρκετινγκ όπου προσπαθείς να αποκτήσεις επισκεψιμότητα στον ιστότοπο σου αυξάνοντας την προβολή σου στις SERPs.

Το SEO και το Paid Search (τοποθέτηση στις SERPs επί πληρωμή – Google Ads) είναι και τα δύο συστατικά του SEM. Μερικές φορές ο όρος SEM, συνδέεται αποκλειστικά με το Paid Search.

Search Engine Optimization (SEO)

SEO τι είναι;

Το SEO, είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης ενός ιστότοπου – καθώς και όλου του περιεχομένου σε αυτόν τον ιστότοπο – με σκοπό να εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Το SEO απαιτεί την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των μηχανών αναζήτησης, του τι αναζητούν οι χρήστες (δηλαδή, keywords και keyphrases) και γιατί οι άνθρωποι αναζητούν αυτό που αναζητούν (intent).

Το επιτυχημένο SEO, κάνει έναν ιστότοπο ελκυστικό τόσο για τους χρήστες όσο και για τις μηχανές αναζήτησης. Είναι ένας συνδυασμός τεχνικών (on-page SEO) και marketing (off-page SEO).

Δες επίσης:

SEO Service

SEO Service τι είναι;

Είναι μια υπηρεσία επί πληρωμή, που χρησιμοποιούμε για να αυξήσουμε την προβολή μας στο διαδίκτυο βελτιώνοντας τον ιστότοπό μας για τις μηχανές αναζήτησης με τη βοήθεια ενός επαγγελματία SEO Specialist.

SEO Site Audit

SEO Site Audit τι είναι;

Είναι η πλήρης ανάλυση της ορατότητας ενός ιστότοπου στις μηχανές αναζήτησης. Σκοπεύει να σε βοηθήσει να εντοπίσεις σφάλματα, ζητήματα και “τρύπες” στο περιεχόμενό σου. Στη συνέχεια μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ευρήματα και να τα εντάξεις στη στρατηγική SEO σου.

Υπάρχουν δύο τύποι ελέγχων που μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις πληροφορίες σχετικά με ζητήματα SEO που αφορούν στον ιστότοπο σου:

 • τεχνικός έλεγχος SEO (technical seo audit)
 • και έλεγχος περιεχομένου (content SEO audit)

Μπορείς να τα καταφλερεις χρησιμοποιώντας προγράμματα scraping (όπως το Screaming Frog), πολλά online εργαλεία ή να δημιουργήσεις χειροκίνητα λεπτομερή φύλλα excel με την ανάλυση σου.

Search Engine Results Page (SERP)

SERP τι είναι;

Είναι η σελίδα που εμφανίζουν οι μηχανές αναζήτησης στους χρήστες μετά τη διεξαγωγή μιας αναζήτησης. Συνήθως, οι μηχανές αναζήτησης δείχνουν 10 οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, ταξινομημένα κατά συνάφεια. Ανάλογα με το ερώτημα, ενδέχεται να εμφανίζονται άλλου τύπου αποτελέσματα αναζήτησης, όπως:

 • Διαφημίσεις AdWords (πάνω και κάτω από τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης)
 • Προτεινόμενα αποσπάσματα (γνωστά και ως Position Zero)
 • Εικόνες
 • Knowledge panels (πλαίσια γνώσης)
 • Local Pack (με χάρτη)
 • News
 • Σχετικές ερωτήσεις
 • Σχετικές αναζητήσεις
 • Αποτελέσματα αγορών
 • Σύνδεσμοι ιστότοπου (Sitelinks)
 • Tweets
 • Βίντεο

Συναντάται επίσης και ως: SERPs, όταν αναφέρεται σε πολλές σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Sitelinks

Sitelinks τι είναι;

Τα Sitelinks, είναι ως και έξι αλγοριθμικά επιλεγμένα links που εμφανίζονται κάτω από την καταχώριση για τον ίδιο ιστότοπο ενός κορυφαίου οργανικού αποτελέσματος αναζήτησης. Παράδειγμα:

Μπορούν να αποκλειστούν ώστε να μην εμφανίζονται ως Sitelinks στο Search Console ή στο Bing Webmaster Tools.

Sitemap

Sitemap τι είναι;

Το Sitemap (χάρτης ιστοτόπου) είναι λίστα σελίδων σε έναν ιστότοπο. Υπάρχουν δύο τύποι χαρτών ιστοτόπου:

 • HTML Sitemap: Αυτός ο τύπος χάρτη ιστότοπου, συνήθως οργανωμένος ανά θέματα, βοηθά τους χρήστες του ιστότοπου να περιηγηθούν σε έναν ιστότοπο.
 • XML Sitemap: Αυτός ο τύπος χάρτη ιστότοπου παρέχει στους Crawlers μια λίστα ιστοσελίδων σε έναν ιστότοπο.

Site-wide link

Site-wide link τι είναι;

Είναι ένας σύνδεσμος που εμφανίζεται σε όλες τις σελίδες του ιστότοπού σου. Πρόκειται συνήθως για links που τοποθετούνται στην ενότητα κεφαλίδας (header) ή υποσέλιδου (footer) του ιστότοπου.

Skyscraping

Skyscraping τι είναι;

Το Skyscraping είναι μια μέθοδος όπου μπορείς να βρεις δημοφιλείς ιστοσελίδες με πολλούς συνδέσμους, να γράψεις καλύτερο περιεχόμενο από αυτό που έχουν, και στη συνέχεια να προσεγγίσεις τους ιστότοπους που συνδέονται με αυτές, προτείνοντας τον δικό σας σύνδεσμό με το βελτιωμένο περιεχόμενο. Προφανώς ο σκοπός είναι να κερδίσεις νέα και ποιοτικά backlinks.

Social Media Marketing – SMM

Social Media Marketing τι είναι;

Το SMM είναι η διαδικασία χρήσης των Social Media ως καναλιού που αυξάνει την επισκεψιμότητα, την προβολή της επιχείρησής σας και την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας δημιουργώντας ελκυστικό, shareable περιεχόμενο.

Το SMM δεν επηρεάζει άμεσα την κατάταξη στο Google, αλλά δεδομένου ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπολογίζονται επίσης ως μηχανή αναζήτησης, η βελτιστοποίηση τους θα αποδώσει σίγουρα.

Social Signal

Social Signal τι είναι;

Τα Social Signals, είναι ένας όρος στο SEO που περιγράφει τις δραστηριότητες αφοσίωσης (engagement) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως shares, votes, pins, views κ.λπ.

Δεν είναι απολύτως σαφές εάν επηρεάζουν τα rankings (η Google δήλωσε δημοσίως ότι δεν αποτελούν άμεσο παράγοντα κατάταξης), αλλά σίγουρα αυξάνουν την πιθανότητα να αναφέρεται ένας ιστότοπος συχνότερα, αυξάνοντας τον αριθμό των backlinks και βελτιώνοντας το Brand Awareness της επιχείρησης.

SSL Certificate

SSL τι είναι;

Είναι ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ταυτότητας ενός ιστότοπου και για την κρυπτογράφηση πληροφοριών που αποστέλλονται στον διακομιστή (server) χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Secure Sockets Layer.

Status Codes

Status Codes τι είναι;

Οι Status Codes (κωδικοί απόκρισης) που αποστέλλονται από έναν διακομιστή (server) κάθε φορά που κάνεις κλικ σε έναν σύνδεσμο, που ζητάς μια ιστοσελίδα ή ένα αρχείο ή υποβάλλεις μια φόρμα. Οι πιο συνηθισμένοι HTTP status codes που είναι σημαντικοί για το SEO είναι:

Status Code 301 τι είναι;

Είναι ένας status code που δείχνει ότι μια διεύθυνση URL έχει ανακατευθυνθεί οριστικά (ή μετακινηθεί) σε μια νέα τοποθεσία. Χρησιμοποιείται όταν μια σελίδα έχει διαγραφεί και αντί οι επισκέπτες σας να λαμβάνουν μια σελίδα σφάλματος (404), αποστέλλονται αυτόματα σε μια νέα σελίδα. Αυτός είναι ο βέλτιστος τρόπος ανακατεύθυνσης καθώς περνά πολύ υψηλό link equity (link juice) στη σελίδα ανακατεύθυνσης.

Status Code 302 τι είναι;

Είναι ένας status code που δείχνει ότι μια διεύθυνση URL έχει ανακατευθυνθεί προσωρινά. Αυτό συμβαίνει όταν μια σελίδα έχει αφαιρεθεί και η διεύθυνση URL της δείχνει πλέον σε διαφορετική σελίδα. Ο επισκέπτης δεν θα δει διαφορά μεταξύ αυτού του κωδικού κατάστασης και του 301, αλλά οι μηχανές αναζήτησης δεν θα μεταβιβάσουν το ίδιο link equity (link juice) με το 302.

Status Code 404 τι είναι;

Η σελίδα δεν βρέθηκε. Συμβαίνει όταν η ιστοσελίδα έχει διαγραφεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σύνδεσμοι προς αυτήν οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα 404 είναι πολύ ζημιογόνα τόσο για την εμπειρία των χρηστών όσο και για την υγεία του ιστότοπου και γενικά είναι προτιμότερο να δημιουργείς μια ανακατεύθυνση 301 εφόσον έχεις κάποια άλλη σελίδα με κοινό σημασιολογικά περιεχόμενο.

Status Code 410 τι είναι;

Είναι ένας status code που δείχνει ότι μια διεύθυνση URL έχει αφαιρεθεί οριστικά, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα στους crawlers να τον καταργήσουν από το ευρετήριό τους.

Status Code 500 τι είναι;

Είναι ένας status code που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα με το διακομιστή (server) -σε επίπεδο βάσης δεδομένων ή κώδικα- και δεν υπάρχει πρόσβαση στον ιστότοπό σου.

Status Code 503 τι είναι;

Είναι ένας status code που συνήθως χρησιμοποιείται στην περίπτωση συντήρησης ιστοτόπου. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κωδικό ζητάς από τα bots να επιστρέψουν αργότερα.

Structured Data

Structured Data τι είναι;

Όταν προστίθεται στον HTML κώδικα, το Structured Data Schema σε βοηθά να κατευθύνεις τα bots σε στοιχεία που περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τον ακριβέστερο προσδιορισμό του περιεχομένου της ιστοσελίδας σου.

Το 2011. Το Schema.org συνεργάστηκε με την Google, το Bing, το Yahoo και το Yandex για να δημιουργήσει μια λίστα με τυπικά Structured Data που θα υποστηρίξουν και θα εμφανιστούν στις SERPs τους.

T

Technical SEO

Technical SEO τι είναι;

Είναι ένα κομμάτι του SEO που ασχολείται με το να καταστεί όσο το δυνατόν πιο εύκολο για το bot της μηχανής αναζήτησης να ανιχνεύσει και να ευρετηριάσει τον ιστότοπό σου και επικεντρώνεται στη βελτίωση της φάσης απόδοσης (rendering phase). Το τεχνικό SEO είναι το θεμέλιο όλων των άλλων δραστηριοτήτων SEO και είναι απολύτως απαραίτητο εάν θέλεις να διατηρήσεις τη βέλτιστη απόδοση του ιστοτόπου σου.

Περιλαμβάνει:

 • site performance
 • image optimization
 • site structure
 • responsiveness

Title-Tag

Title-Tag τι είναι;

Είναι ένα meta-tag HTML που λειτουργεί ως ο τίτλος μιας ιστοσελίδας. Συνήθως, το title-tag είναι ο τίτλος που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης κατά την εμφάνιση λιστών αναζήτησης, οπότε θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγικές και σχετικές λέξεις-κλειδιά για τη συγκεκριμένη σελίδα. Πρέπει επίσης να γραφτεί, έτσι ώστε να έχει νόημα για τους χρήστες και να προσελκύει τα περισσότερα κλικς. Συνήθως, οι title-tags πρέπει να έχουν λιγότερους από 65 χαρακτήρες.

Thin Content

Thin Content τι είναι;

Στην ουσία, το Thin Content (λεπτό περιεχόμενο), ορίζεται ως περιεχόμενο που προσφέρει ελάχιστη ή καθόλου αξία στον χρήστη. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από σελίδες με:

 • πολύ μικρές ποσότητες κειμένου
 • περιεχόμενο που δημιουργείται αυτόματα από υπολογιστή
 • duplicate content (διπλότυπο περιεχόμενο)
 • αντιγραμμένες σελίδες
 • χαμηλής ποιότητας affiliate σελίδες
 • doorway pages.

Πώς να αντιμετωπίσεις το Thin Content:

 • αφαίρεσε το
 • noindex meta-tag
 • update – ενημέρωσε το με ουσιαστικό σχετικό περιεχόμενο
 • redirect – χρησιμοποιώντας status code HTTP 301

Traffic

Traffic τι είναι;

Το traffic (κίνηση), μας δείχνει τις επισκέψεις που δέχεται ο ιστότοπος μας από άτομα (και μερικές φορές από bots).

Βασικοί τύποι traffic:

 • direct (απευθείας traffic με πληκτρολόγηση του URL ενός ιστοτόπου)
 • organic (από τα οργανικά αποτελέσματα στις SERPs)
 • paid (από διαφημίσεις)
 • referral (από παραπομπές άλλων)

U

User-Generated Content (UGC)

UGC τι είναι;

Είναι οποιαδήποτε μορφή περιεχομένου (βίντεο, αναρτήσεις ιστολογίου, σχόλια, κριτικές κ.λπ.)που δημιουργείται από χρήστες ή πελάτες.

Unnatural Links

Unnatural Links τι είναι;

Unnatural Links (μη φυσικά δηλασή link) είναι αυτά που πολλές φορές η Google αναγνωρίζει ως ύποπτα, παραπλανητικά ή έχουν σκοπό να εξαπατήσουν. Ένας αφύσικος σύνδεσμος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα manual action penalty στον ιστότοπό σου.

URL

URL τι είναι;

Ένα URL (Uniform Resource Locator=ομοιόμορφος εντοπιστής πόρων) είναι η συγκεκριμένη σειρά χαρακτήρων που οδηγούν σε έναν πόρο στο διαδίκτυο. Ο όρος URL είναι συνήθως σύντομος και βασίζεται σε γράμματα (π.χ. weboo.gr). Εισάγεται σε ένα πρόγραμμα περιήγησης για πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα.

Usability τι είναι;

Το Usability (χρηστκότητα), δείχνει πόσο εύκολο είναι για τους χρήστες να χρησιμοποιούν τον ιστότοπό σου. Ο σχεδιασμός ιστότοπου, η συμβατότητα του προγράμματος περιήγησης, οι βελτιώσεις για χρήστες με κάποια αναπηρία και άλλοι παράγοντες, διαδραματίζουν ξεχωριστό ρόλο στη βελτίωση της χρηστικότητας και στην πρόσβαση του ιστότοπού σας σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

User Engagement

User Engagement τι είναι;

Είναι μια μέτρηση που περιγράφει το πόσο καλός είναι ένας ιστότοπος στο να κρατάει την προσοχή του επισκέπτη, ώστε να συνεχίζει να περιηγείται σε αυτόν.

User Experience (UX)

UX τι είναι;

Το User Experience (εμπειρία χρήστη), είναι ένας search engine ranking factor, που περιγράφει πόσο εύκολο ή ευχάριστο είναι να χρησιμοποιείς ένα προϊόν (όπως ένας ιστότοπος) ή μια υπηρεσία.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το UX:

 • Η απλότητα και η χρηστικότητα του UI (User Interface)
 • Η δομή του ιστότοπου
 • Η ταχύτητα του ιστότοπου
 • Το responsiveness (ανταπόκριση-φιλικότητα προς κινητά)

Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τόσο τους χρήστες όσο και τις μηχανές αναζήτησης και επηρεάζουν άμεσα το SEO μας.

User Interface (UI)

UI τι είναι;

Το User Interface (επιφάνεια διεπαφής χρήστη), είναι όλα όσα εμφανίζονται στον ιστότοπό σου με τα οποία ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει. Το UI πρέπει να είναι:

 • απλό (απόφυγε περιττά στοιχεία)
 • καθαρό (χρησιμοποίησε 2-3 χρώματα max, σωστά μεγέθη σε όλα τα στοιχεία σου και διάταξη αυτών, με σκοπό την δημιουργία ιεραρχίας. Έτσι, ένας χρήστης θα μπορεί πολύ πιο εύκολα να διαβάσει το περιεχόμενο σου.
 • συνεπές
 • διαισθητικό (να λειτουργεί δηλαδή με τον τρόπο που θα περίμενε ο χρήστης. Βασικά να είναι παρόμοιο με τους περισσότερους άλλους ιστότοπους).

Σκοπός του UI, είναι να κάνουμε μια θετική εντύπωση στους επισκέπτες μας και να τους προσφέρουμε μια καλή εμπειρία χρήστη. Δεδομένου ότι οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν το χρόνο παραμονής και την αφοσίωση των χρηστών στον ιστότοπο μας, είναι ζωτικής σημασίας για το SEO.

V

Voice Search

Voice Search τι είναι;

Είναι ένας τύπος τεχνολογίας που ενεργοποιείται με τη φωνή. Επιτρέπει στους χρήστες να μιλούν σε μια συσκευή (συνήθως ένα smartphone), για να κάνουν ερωτήσεις ή να πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή αναζήτηση.

Video Optimization

Video Optimization τι είναι;

Είναι οι ενέργειες που κάνουμε για να αυξήσουμε την ορατότητα αναζήτησης ενός βίντεο, συνήθως στο YouTube. Υπάρχουν δύο στάδια:

 • το ένα βελτιστοποιεί το κανάλι σας
 • και το άλλο βελτιστοποιεί το ίδιο το βίντεο.

Οι βασικές πρακτικές περιλαμβάνουν:

 • προσδιόρισε τα keywords
 • γράε μια περιγραφή που θα ωφελήσει τόσο τους θεατές όσο και τα bots αναζήτησης
 • μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τις ετικέτες (που μαζί με την περιγραφή θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις τη συνάφεια)
 • χρησιμοποίησε μικρογραφίες που ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα βίντεο στα αποτελέσματα αναζήτησης

Viral Content

Viral Content τι είναι;

Είναι ένας τύπος media (άρθρο, εικόνα, βίντεο, tweet, fb post κλπ) που γίνεται πολύ δημοφιλές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό το περιεχόμενο εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του Διαδικτύου και λαμβάνει backlinks, αρέσει σε πολλά άτομα και κοινοποιείται υπερβολικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

W

Webpage

Webpage τι είναι;

Webpage ή ιστοσελίδα, είναι ένα έγγραφο που υπάρχει στον Παγκόσμιο Ιστό και μπορεί να προβληθεί από προγράμματα περιήγησης ιστού (browsers).

Website

Website τι είναι;

Μια συλλογή ιστοσελίδων που φιλοξενούνται όλες μαζί στον Παγκόσμιο Ιστό. Αν έχεις επιχείρηση ή είσαι επαγγελματίας είναι σχεδόν αδύνατον να εξελίξεις πλέον τη δουλειά σου και να αυξήσεις τις πωλήσεις και το πελατολόγιο σου χωρίς να έχεις ιστοσελίδα.

Περισσότερες πληροφορίες:

Website Navigation

Website Navigation τι είναι;

Το Website Navigation (πλοήγηση ιστοτόπου) ή Website Architecture (αρχιτεκτονική ιστοτόπου), είναι ο τρόπος που ένας ιστότοπος συνδέει τις ιστοσελίδες του για να βοηθήσει τους επισκέπτες να πλοηγηθούν.

Στοιχεία Πλοήγησης – Αρχιτεκτονικής Ιστοτόπου

1. Main Navigation – Κύρια πλοήγηση

Τα κύρια θέματα ή ενότητες στα οποία επικεντρώνεται ο ιστότοπός σου. Δες για παράδειγμα το βασικό μενού του weboo.gr.

2. Secondary Navigation – Δευτερεύουσα πλοήγηση

Περιέχει θέματα που σχετίζονται με την κύρια πλοήγηση. Δεν είναι πάντα αναγκαίο. Πρόκειται για ένα δεύτερο μενού με θέματα που σχετίζονται με το βασικό μενού.

3. Footer Navigation – Πλοήγηση υποσέλιδου

Συνήθως αυτό περιλαμβάνει συνδέσμους προς σελίδες που περιέχουν σημαντικούς ενημερωτικούς πόρους σχετικά με ένα brand ή μια επιχείρηση. Αυτές οι σελίδες συνήθως δεν είναι σημαντικές για το SEO.

4. Relative links – Σχετικοί σύνδεσμοι:

Αυτή η περιοχή εμφανίζεται συνήθως στη δεξιά ράγα ή κάτω από το περιεχόμενο. Μπορεί να ονομάζεται “Πιο δημοφιλές”, “Πιο δημοφιλή” ή “Τάσεις τώρα”.

5. Content links – Σύνδεσμοι περιεχομένου:

Σύνδεσμοι που εμφανίζονται στο κύριο περιεχόμενό σας (π.χ. άρθρα, σελίδες προορισμού).

6. Breadcrumb Navigation

Αυτός ο τύπος είναι λιγότερο δημοφιλής από ό,τι κάποτε. Ουσιαστικά, κάθε ιστοσελίδα εμφανίζει ένα “ίχνος” που βοηθάει να πεις γρήγορα στους επισκέπτες πού βρίσκονται στον ιστότοπό σου. Για παράδειγμα:

Website Quality

Website Quality τι είναι;

Η ποιότητα ενός ιστοτόπου καθορίζεται από ένα σύνολο χαρακτηριστικών που τα bots προσπαθούν να εξακριβώσουν κατά τo indexing ενός ιστότοπου. Για τον προσδιορισμό της ποιότητας μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας, λαμβάνονται υπόψη αυτά τα βασικά στοιχεία:

 • συνάφεια περιεχομένου
 • μήκος περιεχομένου
 • αφοσίωση χρήστη (user engagement)
 • ορθογραφία
 • social signals
 • backlink profile
 • readability (να είναι ευανάγνωστο)
 • ποικιλία μέσων (βίντεο και εικόνες)

White Hat SEO

White Hat SEO τι είναι;

Είναι οι πρακτικές SEO που επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση του περιεχομένου, που εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα το ανθρώπινο κοινό αντί για τις μηχανές αναζήτησης. Αυτός ο τύπος στρατηγικής ακολουθεί τα Google’s Webmaster Guidelines.

X

XML

XML τι είναι;

Το XML (Extensible Markup Language) είναι μια γλώσσα σήμανσης που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για την κατανόηση των δεδομένων ενός ιστότοπου.

XML Sitemap

XML Sitemap τι είναι;

Το XML Sitemap, είναι μια λίστα με όλες τις σελίδες ενός ιστότοπου που πρέπει να γνωρίζουν οι μηχανές αναζήτησης ώστε να τις συμπεριλάβουν στο ευρετήριο τους.

Y

Yahoo

Yahoo τι είναι;

Το Yahoo γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1994 και ήταν μια εξαιρετικά δημοφιλής μηχανή αναζήτησης και διαδικτυακή πύλη τη δεκαετία του ’90. Η αναζήτηση Yahoo ήταν κυρίως ανθρώπινη, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2000 όταν μια άγνωστη τότε μηχανή αναζήτησης που ονομαζόταν Google, άρχισε να τροφοδοτεί τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης του Yahoo.

Αυτή η συμφωνία συνεχίστηκε μέχρι το 2004, όταν η Yahoo άρχισε να χρησιμοποιεί τη δική της τεχνολογία αναζήτησης. Από το 2010, τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης του Yahoo τροφοδοτούνται από τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, το Bing.

Yandex

Yandex τι είναι;

Είναι η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στη Ρωσία. Το Yandex ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1997, από τους Arkady Volozh και Ilya Segalovich.

YMYL

YMYL τι είναι;

Το YMYL (Your Money or Your Life=Τα χρήματά σας ή η ζωή σας) είναι μια οδηγία αναζήτησης της Google. Οι σελίδες YMYL είναι αυτές που περιέχουν συμβουλές για χρήματα, ευτυχία, υγεία, οικογένεια ή διατροφή. Συμβουλές όπως αυτές μπορεί να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή ενός ατόμου και οι κακές πληροφορίες (παραπληροφόρηση) μπορούν να έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Google είναι πολύ σκληρή στις σελίδες YMYL και τις κρίνει σκληρά, επιμένοντας σε υψηλής ποιότητας, αξιόπιστες πληροφορίες για την προστασία του χρήστη.

Yoast SEO

Yoast τι είναι;

Ένα ένα πολύ χρήσιμο SEO plugin για το WordPress. Χρησιμοποιώντας το Yoast SEO ο χρήστης μπορεί:

 • να ορίσει τον τίτλο και την περιγραφή για το απόσπασμα αποτελεσμάτων αναζήτησης στις μηχανές αναζήτησης
 • να ελέγξει το readability (ευκολία ανάγνωσης) του περιεχομένου
 • να ορίσει ένα focus keyword για να λάβει απλές SEO οδηγίες στη δημιουργία περιεχομένου
 • να επισημάνει αν το περιεχόμενο του είναι σημαντικό (cornerstone content)
 • να διαχειριστεί τα links και meta-robots
 • να διαχειριστεί την εμφάνιση του τίτλου, της περιγραφής και της εικόνας που θα χρησιμοποιείται, όταν κάποιος δημοσιεύει έναν σύνδεσμο με το περιεχόμενό σας στα social media.

https://yoast.com/

Z

Zero Click Search

Zero Click τι είναι;

Είναι ένα ερώτημα αναζήτησης που δεν λαμβάνει κανένα κλικ. Εμφανίζεται όταν οι χρήστες κάνουν μια αναζήτηση και για κάποιο συγκεκριμένο λόγο δεν κάνουν κλικ σε κανένα από τα αποτελέσματα.

Ένας κοινός λόγος για τον οποίο ένα ερώτημα δεν λαμβάνει κανένα κλικ, είναι ότι πιθανότατα η Google απαντά στην ερώτηση μέσω κάποιας μορφής rich results (εμπλουτισμένων αποτελεσμάτων).

Γλωσσάρι SEO & Digital Marketing

Εύχομαι να σου φαίνεται χρήσιμο, η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε αρκετό χρόνο και θα συμπληρώνεται τακτικά με νέους όρους.

Σε περίπτωση που λείπει κάποιος όρος από το γλωσσάρι, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου ώστε να τον προσθέσω.

Βασικές Πηγές:

Κάλεσε με στο 6988249335 ή στείλε μου το μήνυμα σου! Έλα να συζητήσουμε τις πιθανές λύσεις για την επιχείρηση σου, θα είναι χαρά μου να βοηθήσω!

Seo specialist copywriter

ΗΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Είμαι SEO Specialist & Copywriter και δουλειά μου είναι να βοηθάω Επιχειρήσεις και Ελεύθερους επαγγελματίες να αυξήσουν το πελατολόγιο, τις πωλήσεις και την εμβέλεια του Brand τους. Περισσότερα >>Οι περισσότεροι διαβάζουν επίσης:

Σχολιάστε