Minimal Web Design

minimal web design

Το design που επιθυμείς για την ιστοσελίδα σου, πολλές φορές απέχει πολύ από το design που επιθυμεί ο επισκέπτης-υποψήφιος πελάτης σου. Το minimal Web Design είναι προϋπόθεση για την επιτυχία μιας ιστοσελίδας περισσότερο από ποτέ!

Περιεχόμενα

 1. Ο μινιμαλισμός στο Web Design
 2. 5 λόγοι minimal Web Design
 3. Ταχύτητα
 4. Ευχρηστία
 5. Ξεκάθαρο περιεχόμενο
 6. Καθαρό Website
 7. Εμπειρία χρήστη
 8. Χαρακτηριστικά μινιμαλιστικού Web Design

Ο μινιμαλισμός στο Web Design

Δεκαετίες πριν ο μινιμαλισμός γίνει τάση στο web design, ήταν ένα εικαστικό κίνημα λίγο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Εμφανίστηκε ως αντίδραση στα χαοτικά χρώματα, την κίνηση και την υποκειμενικότητα που συχνά συναντάμε στα αφηρημένα έργα εξπρεσιονιστών (όπως ο Jackson Pollock).

Έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάσημη γερμανική καλλιτεχνική σχολή Bauhaus, η οποία επικεντρώθηκε σε απλό αλλά λειτουργικό σχεδιασμό.

Στον σχεδιασμό ιστοσελίδων όταν χρησιμοποιείται σωστά, ο στόχος του minimal web design είναι να παρουσιάσει το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας με απλό και άμεσο τρόπο.

Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει συχνά την αφαίρεση περιεχομένου ή λειτουργιών που δεν εξυπηρετούν τους πρωταρχικούς στόχους της ιστοσελίδας.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι μιας ιστοσελίδας;

 • Να φορτώνει γρήγορα
 • Να παρέχει ξεκάθαρο μήνυμα στον επισκέπτη
 • Να διευκολύνει την περιήγηση του
 • Να συντηρεί το ενδιαφέρον του περισσότερο χρόνο
 • Να τον οδηγεί αβίαστα στην επικοινωνία και τελικά στην πώληση

5 λόγοι για Minimal Web Design

Είναι λογικός ο ενθουσιασμός όταν αποκτάς για πρώτη φορά επαγγελματική ιστοσελίδα ή όταν αναβαθμίζεις μια ιστοσελίδα που ήδη έχεις.

Ίσως επιθυμείς κινούμενα στοιχεία, πολλές φωτογραφίες, εφέ, πολλές πληροφορίες και χρώματα… Η επιτυχία όμως της ιστοσελίδας -και ως επακόλουθο της επιχείρησης σου- δεν εξαρτάται από τα παραπάνω.

Η αλήθεια είναι ότι τα παραπάνω, τις περισσότερες φορές υποβαθμίζουν την ευχρηστία και την αποδοτικότητα της. Δες 5 λόγους που κάνουν το μινιμαλιστικό web design μονόδρομο!

1. Ταχύτητα

Όσο πιο minimal Web Design έχει μια ιστοσελίδα, τόσο πιο γρήγορα φορτώνει στον browser του επισκέπτη. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για δυο λόγους:

 1. Η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κατάταξης της στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης.
  • Το 47% των ανθρώπων αναμένει ότι η ιστοσελίδα σου θα φορτωθεί σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα.
  • Σύμφωνα με την Google μια καλή εμπειρία χρήστη (όταν επισκέπτεται την ιστοσελίδα σου) είναι μια γρήγορη εμπειρία!
  • Η ταχύτητα δεν είναι καλή μόνο για τους χρήστες – είναι καλή και για την Google. Οι αργές ιστοσελίδες είναι συχνά αργές επειδή φορτώνουν πολλά μεγάλα αρχεία και δεν χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτό σημαίνει ότι η Google πρέπει να καταναλώσει περισσότερο εύρος ζώνης, να διαθέσει περισσότερους πόρους και τελικά να ξοδέψει περισσότερα χρήματα.
 2. Ένας επισκέπτης δεν πρόκειται να περιμένει για πολύ να φορτώσει η ιστοσελίδα σου, ειδικά αν κάνει αναζήτηση από το κινητό του.
  • Έρευνα της Ericsson, δείχνει ότι το επίπεδο stress κατά την αναμονή φόρτωσης ιστοσελίδας από κινητό (mobile search), μπορεί να είναι υψηλότερο από ότι κατά την παρακολούθηση μιας ταινίας τρόμου!
  • Όταν το 60% των αναζητήσεων πλέον γίνονται από κινητό τηλέφωνο, καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι η ταχύτητα στην παραμονή του υποψήφιου πελάτη στην ιστοσελίδα σου. Το σωστό responsive design παίζει σημαντικό ρόλο επίσης σε αυτό.

2. Ευχρηστία – Ένα κλικ μακριά με minimal web design

Πόσα κλικς πρέπει να κάνει ένας επισκέπτης στο website σου για να βρει αυτό που θέλει; Αν είναι εφικτό, θα έπρεπε να συμβαίνει με ένα κλικ!

Αυτό εξαρτάται από τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας. Αν η ιστοσελίδα σου έχει περίπλοκη δομή, μην αναρωτιέσαι γιατί σου φέρνει ελάχιστες έως καθόλου πωλήσεις.

Κανένας πλέον δεν έχει την υπομονή και τον χρόνο να ψάχνει το αυτονόητο ενώ βομβαρδίζεται από χιλιάδες πληροφορίες καθημερινά.


Αν έχεις ιστοσελίδα ή θέλεις μια καινούργια βασισμένη σε μινιμαλιστικό web design, επικοινώνησε μαζί μου και θα λύσω όλες τις απορίες σου.


3. Ξεκάθαρο περιεχόμενο

Έλα στη θέση του επισκέπτη σου. Πόσα πρέπει να δεις-διαβάσεις για να μάθεις αυτό που θέλεις όταν επισκέπτεσαι μια ιστοσελίδα;

Οι μακρόσυρτες εισαγωγές και αναλύσεις δεν βοηθούν καθόλου την παραμονή σε ένα website με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πωλήσεις.

Σίγουρα με μια ανακατεύθυνση σε ένα σχετικό σου άρθρο, μπορεί όποιος θέλει να μάθει περισσότερα.

Το minimal Web Design κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

4. Καθαρό Website

Καθαρό website σημαίνει να μην φορτώνεις κάθε ιστοσελίδα σου με άχρηστα στοιχεία που αποσπούν τον επισκέπτη.

Πέρα από το γεγονός ότι ένα καθαρό website είναι πιο γρήγορο, είναι ταυτόχρονα πιο ξεκούραστο.

Είναι λοιπόν σημαντική η ύπαρξη κενού χώρου για να επικεντρωθεί κάποιος στην ουσία.

5. Εμπειρία Χρήστη στο minimal Web Design

Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει όλα οδηγούν στην βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη όταν περιηγείται στην ιστοσελίδα σου.

Ωστόσο, το μινιμαλιστικό web design δεν πρέπει να οδηγεί στην υπερβολή… Πάνω απ’ όλα πρέπει να εξυπηρετούνται οι στόχοι που θα θέσεις.

Δεν σημαίνει ότι για χάρη του μινιμαλισμού θα έχεις μια σχεδόν κενή ιστοσελίδα! Δες παρακάτω τα βασικά χαρακτηριστικά του minimal web design.

Σου αρέσει αυτό το άρθρο;

Μην σταματήσεις να μαθαίνεις νέα πράγματα!
1-2 φορές την εβδομάδα στο e-mail σου! Κάνε εγγραφή!

Χαρακτηριστικά minimal Web Design

Πώς να κάνεις το Design του Website σου μινιμαλιστικό:

Διάλεξε επίπεδα μοτίβα και υφές

Απόφυγε έντονα highlights, σκιές, χρωματικές διαβαθμίσεις ή άλλες υφές που κάνουν τα στοιχεία μιας ιστοσελίδας να φαίνονται γυαλιστερά ή τρισδιάστατα.

Προσοχή όμως στην υπερβολή. Μια flat ιστοσελίδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μινιμαλιστική.

Διάλεξε περιορισμένη ή μονοχρωματική παλέτα χρωμάτων

Το χρώμα χρησιμοποιείται στρατηγικά για να δημιουργήσει οπτικό ενδιαφέρον. Τα λιγότερα χρώματα συνθέτουν ένα ξεκούραστο περιβάλλον και κατευθύνουν την προσοχή του χρήστη εκεί που θέλεις, στην ουσία δηλαδή.

Περιόρισε ειδικά χαρακτηριστικά και στοιχεία

Όπως menu, links, εικόνες, γραφικά, γραμμές, χρώματα, γραμματοσειρές, εικονίδια κλπ. αρκεί να γίνει με βάση το κοινό που στοχεύεις και τους στόχους που έχεις θέσει.

Μεγιστοποίησε το ‘negative space’

H μεγιστοποίηση του κενού χώρου χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να κατευθύνει την προσοχή των χρηστών και να τους επιτρέψει να αφομοιώσουν πιο εύκολα το περιεχόμενο.

Δώσε βάση σε συγκεκριμένα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά

– Μεγάλες background φωτογραφίες
– Grid layouts
– Κυκλικά γραφήματαΧαρακτηριστικά minimal web design

Συμπέρασμα

Το υπερβολικό και στριμωγμένο περιεχόμενο σε ένα website δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε τον ιδιοκτήτη, ούτε τους χρήστες του.

Όπως είπαμε βέβαια ο μινιμαλισμός πρέπει να λειτουργεί σε λογικά πλαίσια. Πρέπει πάνω απ’ όλα να εξυπηρετεί τους στόχους της επιχείρησης σου.

Τι είναι το minimal web design

Είναι το web design που επιδιώκει να παρουσιάσει το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά μιας ιστοσελίδας με απλό και άμεσο τρόπο με σκοπό να διευκολύνει τους χρήστες. Περιλαμβάνει συχνά την αφαίρεση περιεχομένου ή λειτουργιών που δεν εξυπηρετούν τους πρωταρχικούς στόχους της ιστοσελίδας.

Minimal Web Design πλεονεκτήματα

1.Ταχύτητα ιστοσελίδας.
2.Ευχρηστία.
3.Ξεκάθαρo περιεχόμενο.
4.Καθαρό-ξεκούραστο website.
5.Βελτιωμένη εμπειρία χρήστη.

Κάλεσε με στο 6988249335 ή στείλε μου το μήνυμα σου! Έλα να συζητήσουμε τις πιθανές λύσεις για την επιχείρηση σου, θα είναι χαρά μου να βοηθήσω!

Seo specialist copywriter

ΗΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Είμαι SEO Specialist & Copywriter και δουλειά μου είναι να βοηθάω Επιχειρήσεις και Ελεύθερους επαγγελματίες να αυξήσουν το πελατολόγιο, τις πωλήσεις και την εμβέλεια του Brand τους. Περισσότερα >>

Οι περισσότεροι διαβάζουν επίσης:

Τι είναι το Responsive Design: Αυτονόητο & απαραίτητο

Τι είναι το Responsive Design

Το Responsive Design είναι αυτονόητο χαρακτηριστικό κάθε σύγχρονης ιστοσελίδας. Μην σε πείσει κανείς ότι πρόκειται για έξτρα υπηρεσία. Πρόκειται για την προσαρμογή και απεικόνιση της ιστοσελίδας σου σε κάθε μεγέθους οθόνη (Desktop, laptop, tablet, κινητό).

Σχολιάστε