Εταιρική Ταυτότητα σε 7 Βήματα

Εταιρική ταυτότητα και πώς τη δημιουργείς

Χωρίς σαφή και συνεκτική εταιρική ταυτότητα, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό, η επιχείρησή σου δεν έχει αναγνωριστιμότητα και σίγουρα δεν μπορεί να επικοινωνήσει εύκολα το μήνυμα, τις υπηρεσίες/προϊόντα της με το κοινό!

Μάθε τα πάντα για την εταιρική ταυτότητα, τη σπουδαιότητα της, και ποια είναι τα βήματα για να δημιουργήσεις τη δική σου.

Τι είναι η εταιρική ταυτότητα

Η εταιρική ταυτότητα (brand ή corporate identity) αναφέρεται στο σύνολο των στοιχείων που καθορίζουν την εικόνα και την αίσθηση μιας εταιρείας στο κοινό της.

Αποτελείται από το λογότυπο, τα χρώματα, τις γραμματοσειρές, τα σύμβολα και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τον οπτικά αναγνωρίσιμο χαρακτήρα μιας επιχείρησης.

Πώς διαφέρει από το branding;

Το branding επικεντρώνεται στη δημιουργία και την διαχείριση ενός μοναδικού και αναγνωρίσιμου brand για μια επιχείρηση, προϊόν ή υπηρεσία.

Αφορά στο συναίσθημα και τις εμπειρίες που δημιουργεί ένα brand στους καταναλωτές.

Περιλαμβάνει:

 • το σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών για τη διαφήμιση
 • τον προσανατολισμό της αγοράς
 • την επιλογή του κοινού στόχευσης (ιδανικών πελατών)
 • και τη δημιουργία ενός μοναδικού, αναγνωρίσιμου και ιδιαίτερου τρόπου που θα ξεχωρίσει το brand από τους ανταγωνιστές.

Στοχεύει στην επίτευξη μιας θετικής αντίληψης και σύνδεσης με τους καταναλωτές, δημιουργώντας αξία και επιδρώντας στην αγοραστική τους συμπεριφορά.

Περιλαμβάνει την ανάπτυξη της στρατηγικής του brand, τη δημιουργία εντυπώσεων και συναισθημάτων, τον καθορισμό του μηνύματος προς το κοινό και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και της αξίας του brand. To copywriting παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό!

Συνοψίζοντας:

Η εταιρική ταυτότητα αφορά το σύνολο των στοιχείων που καθορίζουν την οπτική ταυτότητα μιας επιχείρησης, ενώ το branding επικεντρώνεται στη δημιουργία και τη διαχείριση ενός μοναδικού και αναγνωρίσιμου brand.

Το branding προηγείται της δημιουργίας της εταιρικής ταυτότητας (αφού θα βασιστεί εκεί).

Και οι δύο έννοιες συμβάλλουν στην αναγνωρισιμότητα, την επιτυχία και την ενίσχυση της σχέσης με τους καταναλωτές, αλλά έχουν διαφορετική προσέγγιση και πεδίο εφαρμογής.

Μάθε περισσότερα για το personal branding.

Η σημασία της εταιρικής ταυτότητας

Η δημιουργία της σωστής εταιρικής ταυτότητας είναι σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας και της τοποθέτησης μιας επιχείρησης σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Δες παρακάτω τι μπορεί να προσφέρει σε κάθε επιχείρηση:

1. Αναγνωρισιμότητα

Μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα βοηθά να γίνει η επιχείρησή σου αναγνωρίσιμη και ξεχωριστή στην αγορά.

Ένα καλοσχεδιασμένο λογότυπο και μια συνεπής εμφάνιση σε όλα τα μέσα επικοινωνίας, συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας αναγνωρίσιμης εικόνας για την επιχείρησή σου.

Όταν οι πελάτες συνδέουν τα στοιχεία της εταιρικής ταυτότητας με την επιχείρησή σου, τότε έχεις επιτύχει το στόχο σου.

2. Επαγγελματισμός

Μια προσεγμένη εταιρική ταυτότητα δείχνει επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Όταν οι πελάτες βλέπουν μια επιχείρηση με μια συνεπή και προσεγμένη εταιρική ταυτότητα, αναπτύσσουν εμπιστοσύνη στην επιχείρησή σου.

Αντίστοιχα, μια εταιρική ταυτότητα που δεν είναι συνεκτική ή προσεγμένη μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες και αποστροφή στους πελάτες.

Ο επαγγελματισμός που αποπνέει η εταιρική σου ταυτότητα μεταφέρει το μήνυμα ότι είσαι αξιόπιστος και αναγνωρίσιμος πάροχος προϊόντων ή υπηρεσιών.

3. Διάκριση από τους ανταγωνιστές

Σε μια αγορά όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, η εταιρική ταυτότητα μπορεί να σου παράσχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα και τις αξίες της επιχείρησής σου μέσω της εταιρικής ταυτότητας, μπορείς να ξεχωρίσεις από τους ανταγωνιστές σου και να δημιουργήσεις ένα ξεχωριστό brand που θα ελκύει νέους πελάτες και θα συντηρεί τους υπάρχοντες.

4. Ολοκληρωμένη εμπειρία πελάτη

Η εταιρική ταυτότητα δεν περιορίζεται μόνο στην εμφάνιση, αλλά αντανακλά και τις αξίες, την προσέγγιση και τον τρόπο που επικοινωνείς με τους πελάτες σου. Μία επιτυχημένη εταιρική ταυτότητα βελτιώνει την εμπειρία των πελατών.

Όταν οι πελάτες αναγνωρίζουν την εταιρική σου ταυτότητα και την αντιστοιχίζουν με θετικές αξίες και ποιότητα, αυξάνεται η εμπιστοσύνη τους και η αίσθηση ασφάλειας κατά την αγορά των προϊόντων ή υπηρεσιών σου.

Μια συνεκτική εταιρική ταυτότητα δημιουργεί μια ομοιογενή εμπειρία για τους πελάτες σε όλες τις αλληλεπιδράσεις τους με την επιχείρησή σου, από τον ιστότοπο και τα καταστήματα μέχρι τη συσκευασία των προϊόντων και την εξυπηρέτηση.

5. Ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας

Η εταιρική ταυτότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας.

Όταν η εταιρική ταυτότητα είναι σαφής και αποτελεί μέρος της καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησης, συμβάλλει στη δημιουργία μιας ενωμένης ομάδας και ενισχύει το αίσθημα κοινότητας μεταξύ των εργαζομένων.

Η εταιρική ταυτότητα αντικατοπτρίζεται σε όλες τις πτυχές της εταιρικής καθημερινότητας, όπως η εσωτερική επικοινωνία, οι εταιρικές εκδηλώσεις και οι ομαδικές δραστηριότητες.

Αυτό δημιουργεί ένα κοινό συναίσθημα και συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός θετικού και αποδοτικού εργασιακού περιβάλλοντος.

6. Διευκόλυνση επικοινωνίας

Μια συνεκτική εταιρική ταυτότητα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ της επιχείρησης και των εξωτερικών φορέων, όπως πελάτες, προμηθευτές και επενδυτές.

Η ομοιογενής εικόνα και τα στοιχεία της εταιρικής ταυτότητας βοηθούν στην επικοινωνία των μηνυμάτων και των αξιών της επιχείρησης με αποτελεσματικότητα και συνέπεια.

7. Ανάπτυξη της επιχείρησης

Μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα συμβάλλει άμεσα στην ανάπτυξη της επιχείρησής σου.

Όταν οι πελάτες αναγνωρίζουν και εμπιστεύονται την εταιρική σου ταυτότητα, είναι πιθανότερο να επιλέξουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου και να συνεργαστούν μαζί σου.

Μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα μπορεί επίσης να ελκύσει νέους πελάτες και να αυξήσει το μερίδιο σου στην αγορά.

Επιπλέον, η εταιρική ταυτότητα μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση της επιχείρησής σου από τους ανταγωνιστές και να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Συνοψίζοντας, η εταιρική ταυτότητα είναι κρίσιμη για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Βοηθά στην:

 • αναγνωρισιμότητα
 • επαγγελματική εικόνα
 • διάκριση από τους ανταγωνιστές
 • ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών
 • ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας
 • ευκολία στην επικοινωνία
 • ανάπτυξη της επιχείρησης.

Επομένως, καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να δώσεις προσοχή στη δημιουργία και τη διαχείριση της εταιρικής σου ταυτότητας.

Δημιουργία εταιρικής ταυτότητας – 7 Βήματα

Τώρα που έχουμε κατανοήσει τη σημασία της εταιρικής ταυτότητας, δες πώς μπορείς να τη δημιουργήσεις για την επιχείρησή σου σε 8 απλά βήματα:

Μάθε τι είναι η εταιρική ταυτότητα, τι περιλαμβάνει και πώς να δημιουργήσεις την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης σου σε 7 βήματα.

1. Έρευνα και ανάλυση

Ξεκίνα με μια λεπτομερή έρευνα της αγοράς που δραστηριοποιείσαι -ή πρόκειται να δραστηριοποιηθείς- και των άμεσων και έμεσων ανταγωνιστών σου.

Προσδιόρισε το πώς βλέπουν οι πελάτες σου την εταιρική σου ταυτότητα και ποιες αξίες εντοπίζουν σε αυτή.

Ανάλυσε την εμφάνιση, το λογότυπο και τη συνολική παρουσία των ανταγωνιστών σου για να κατανοήσεις πώς μπορείς να ξεχωρίσεις.

2. Ορισμός των στοιχείων της εταιρικής ταυτότητας

Βάσει της έρευνάς σου, καθόρισε τα βασικά στοιχεία της εταιρικής σου ταυτότητας.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • το λογότυπο
 • τα χρώματα
 • τις γραμματοσειρές
 • και όποια άλλα γραφικά στοιχεία.

Δημιούργησε τα με τρόπο που να αντιπροσωπεύουν τη φιλοσοφία και τις αξίες της επιχείρησής σου.

Σκέψου τι είδους εικόνα θέλεις να προβάλεις και ποια συναισθήματα θέλεις να προκαλέσεις στο κοινό σου.

Πώς να επιλέξεις το χρώμα της εταιρικής σου ταυτότητας

 1. Μπλε: Συμβολίζει εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και ειρήνη. Συχνά χρησιμοποιείται από εταιρείες που θέλουν να μεταδώσουν αίσθημα επαγγελματισμού και αξιοπιστίας.
 2. Κόκκινο: Αντιπροσωπεύει πάθος, ενέργεια και δύναμη. Χρησιμοποιείται συχνά από επιχειρήσεις που θέλουν να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις και να ενισχύσουν τον ενθουσιασμό.
 3. Πράσινο: Συμβολίζει φύση, ανανέωση και αρμονία. Συχνά χρησιμοποιείται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, της υγείας και της ευεξίας.
 4. Κίτρινο: Αντιπροσωπεύει χαρά, ευχαρίστηση και διασκέδαση. Συχνά χρησιμοποιείται από εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσουν αισθητική που τραβά την προσοχή και δημιουργεί θετική διάθεση.
 5. Πορτοκαλί: Συμβολίζει ενέργεια, δημιουργία και ενθουσιασμό. Χρησιμοποιείται συχνά από εταιρείες που θέλουν να προκαλέσουν αντιδράσεις, να δείξουν δυναμισμό και να δημιουργήσουν ενδιαφέρον.
 6. Μωβ: Αντιπροσωπεύει φαντασία, κομψότητα και πνευματικότητα. Συχνά χρησιμοποιείται από εταιρείες που θέλουν να δείξουν διαφορετικότητα και καινοτομία.
 7. Γκρι: Συμβολίζει αποτελεσματικότητα, σοβαρότητα και εξυπνάδα. Χρησιμοποιείται συχνά από εταιρείες που θέλουν να προβάλουν επαγγελματική εικόνα και σοβαρότητα.
 8. Καφέ: Αντιπροσωπεύει εδάφη, φυσικότητα και αυθεντικότητα. Χρησιμοποιείται συχνά από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αρτοποιίας, του καφέ, της φύσης και των βιολογικών προϊόντων.
 9. Μαύρο: Συμβολίζει πολυτέλεια, σοφία και εξουσία. Χρησιμοποιείται συχνά από εταιρείες που θέλουν να προβάλουν κομψότητα και αίσθημα πολυτέλειας.
 10. Άσπρο: Αντιπροσωπεύει καθαρότητα, απλότητα και αρμονία. Χρησημοποιείται συχνά από εταιρείες που θέλουν να δείξουν απλότητα, καθαρότητα και διαύγεια στην προβολή τους.

3. Δημιουργία λογότυπου

Το λογότυπο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της εταιρικής σου ταυτότητας.

Σχεδίασε (ή ανάθεσε σε κάποιον που γνωρίζει να δημιουργήσει) ένα λογότυπο που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία και τις αξίες της επιχείρησής σου.

Επίλεξε κατάλληλα χρώματα και γραμματοσειρές που αντανακλούν τον χαρακτήρα και την αίσθηση που θέλεις να προβάλεις. Το λογότυπο σου πρέπει να είναι απλό, αλλά ευδιάκριτο και μοναδικό.

4. Σχεδίαση υλικού επικοινωνίας

Μετά τη δημιουργία του λογότυπου, πρέπει να σχεδιάσεις το υλικό επικοινωνίας της εταιρείας σου. Αυτό περιλαμβάνει:

 • επαγγελματικές κάρτες
 • επιστολόχαρτα
 • φακέλους
 • προϊόντα συσκευασίας και άλλα σχετικά υλικά.

Βεβαιώσου ότι το υλικό σου είναι συνεπές σε κάθε σου παρουσία φυσική ή ψηφιακή, κι εξασφαλίζει συνοχή και αναγνωρισιμότητα.

Αποφάσισε ποια στοιχεία της εταιρικής σου ταυτότητας θα χρησιμοποιηθούν:

 • στο website σου (μάθε περισσότερα για κατασκευή ιστοσελίδας)
 • στα social media
 • στα emails & newsltetter
 • στις παρουσιάσεις σου (PDFs, e-books, flyers κλπ.)
 • και σε οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό μέσο χρησιμοποιείς.

Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μια ενοποιημένη και αναγνωρίσιμη εικόνα για την επιχείρησή σου online.

5. Εταιρική ταυτότητα & εργαζόμενοι

Η εταιρική ταυτότητα δεν αφορά μόνο τους πελάτες, αλλά και τους εργαζομένους σου.

Είναι σημαντικό να μεταφέρεις την εταιρική σου ταυτότητα και στο εσωτερικό της επιχείρησής σου.

Βεβαιώσου ότι οι εργαζόμενοι σου κατανοούν τα στοιχεία της εταιρικής ταυτότητας και την αναμενόμενη συμπεριφορά και επικοινωνία που συνδέονται με αυτήν.

Αυτό θα ενισχύσει τη συνοχή και την ενσωμάτωση της εταιρικής ταυτότητας σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες και τις επαφές με τους πελάτες.

6. Συνεπής χρήση και επέκταση της ταυτότητας

Η εταιρική ταυτότητα πρέπει να είναι συνεπής και να χρησιμοποιείται σε όλες τις πτυχές της επιχείρησής σου.

Αυτό συμπεριλαμβάνει τη συνεχή χρήση των στοιχείων της εταιρικής ταυτότητας σε όλες τις επικοινωνίες, τις εκδηλώσεις, τις διαφημίσεις και τα υλικά που δημιουργείς. Βεβαιώσου ότι το λογότυπο, οι χρωματικές επιλογές και οι γραμματοσειρές είναι συνεπείς και αναγνωρίσιμες.

7. Συνεχής αξιολόγηση και προσαρμογή

Τέλος, η εταιρική ταυτότητα δεν είναι κάτι στατικό, αλλά κάτι που χρειάζεται συνεχή αξιολόγηση και προσαρμογή.

Παρακολούθησε τις τάσεις και τις αλλαγές της αγοράς και των πελατών σου. Μείνε ενημερωμένος για τις εξελίξεις στον κλάδο σου και παρατήρησε πώς ανταποκρίνονται οι πελάτες στην εταιρική σου ταυτότητα.

Εάν παρατηρήσεις ότι η εταιρική σου ταυτότητα δεν φέρνει πλέον το επιθυμητό αποτέλεσμα ή δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών, μπορεί να είναι καιρός για μια ανανέωση.

Μην φοβηθείς να αναθεωρήσεις και να εξελίξεις την εταιρική σου ταυτότητα, χωρίς όμως να χάσεις την αναγνωρίσιμη βάση που έχεις ήδη κτίσει.

Συμπέρασμα για εταιρική ταυτότητα

Η εταιρική ταυτότητα αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας. Είναι βασικό συστατικό τόσο για το παραδοσιακό όσο και για το ψηφιακό μάρκετινγκ μιας επιχείρησης

Από το λογότυπο και τα χρώματα μέχρι τις γραμματοσειρές και τα γραφικά στοιχεία, μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα δημιουργεί:

 • μια αναγνωρίσιμη και συνεπή εικόνα για την επιχείρησή σου
 • αυξημένη αναγνωρισιμότητα
 • διάκριση από τους ανταγωνιστές
 • και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πελατών.

Μην ξεχνάς ότι η συνοχή και η συνέπεια είναι κλειδιά για την επιτυχία της εταιρικής σου ταυτότητας.

Πρέπει να είναι αυθεντική και να αντανακλά την προσωπικότητα και τις αξίες της επιχείρησής σου.

Μην προσπαθήσεις να αντιγράψεις την ταυτότητα άλλων επιχειρήσεων, αλλά εστίασε στο να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό και αυθεντικό που θα σε ξεχωρίζει.

Τέλος, θυμήσου ότι η εταιρική ταυτότητα είναι ένα συνολικό πακέτο που αφορά όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά και τον τρόπο που επικοινωνείς, συνεργάζεσαι και παρέχεις υπηρεσίες στους πελάτες σου.

Είναι η καρδιά της επιχείρησής σου και αναπόφευκτα αναπτύσσεται και εξελίσσεται με τον χρόνο.

Κάλεσε με στο 6988249335 ή στείλε μου το μήνυμα σου! Έλα να συζητήσουμε τις πιθανές λύσεις για την επιχείρηση σου, θα είναι χαρά μου να βοηθήσω!

Seo specialist copywriter

ΗΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Είμαι SEO Specialist & Copywriter και δουλειά μου είναι να βοηθάω Επιχειρήσεις και Ελεύθερους επαγγελματίες να αυξήσουν το πελατολόγιο, τις πωλήσεις και την εμβέλεια του Brand τους. Περισσότερα >>

Σχολιάστε